Kultura
RADOVI BI TREBALI ZAVRŠITI ZA GODINU DANA

Obnova kuće Brlić vrijedna 17,4 milijuna kuna
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
SLAVONSKI BROD


Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara najavio je u srijedu početak obnove unutrašnjosti kuće Brlić, vrijedne 17,4 milijuna kuna, u kojoj je Ivana Brlić Mažuranić napisala svoje najpoznatije bajke.


Duspara je na konferenciji za novinare ocijenio da je taj projekt kapitalna investicija u kulturi, koja će biti i potpora razvoju turizma u Slavonskome Brodu i Brodsko-posavskoj županiji. Vrijednost radova na kući sagrađenoj 1885. je 17,4 milijuna kuna s PDV-om.


- Rekonstrukcija zgrade ide u sklopu ITU mehanizma. Od ukupnog iznosa vrijednosti radova 85 % novca osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020., a preostalih 15 % osigurao je Grad Slavonski Brod - rekao je Duspara, dodajući da bi radovi trebali završiti za godinu dana.


Obnova unutrašnjosti kuće Brlić obuhvaća 1404 četvorna metra. U podrumu zgrade bit će uređena vinoteka, a u prizemlju ostaje prostor Likovnog salona "Becić", koji će biti prilagođen i za primanje gostiju koji dolaze obići kuću Brlić. Obiteljska knjižnica i sobe na prvom katu obnovit će se tako da dobiju izvorni izgled, a u potkrovlju će biti multimedijalni centar za kulturne programe.


Posao na obnovi dobila je osječka tvrtka Monte-Mont, koja je radila i na rekonstrukciji dvorca Eltz u Vukovaru.


Vlasnik i direktor Monte-Monta Vladimir Iličić rekao je da tvrtka ima 20 godina iskustva u obnovi spomeničke baštine i objekata sličnih kući Ivane Brlić-Mažuranić.


- Kada su u pitanju takvi objekti, teško je sa sigurnošću predvidjeti hoće li nešto neplanski iskrsnuti što bi moglo poremetiti dogovorene rokove, no ono što sasvim sigurno mogu reći je da smo mi, što se tiče naših kapaciteta, sve osigurali za realizaciju ovoga projekta u predviđenom roku - rekao je Iličić.
Iz istog europskog fonda Grad Slavonski Brod trenutačno obnavlja dio brodske tvrđave u kojoj se uređuje prostor za Muzej tambure i popratna komunalna infrastruktura. Hina
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZMJEŠTENI POSTAV “SREDNJOVJEKOVNI GRAD RUŽICA”

Izložba stoji i bez muzeja

2

STANKO ABADŽIĆ U “SOUL OF STREET”

Hrvatski fotograf u novom broju njemačkog časopisa

3

GALERIJA ULUPUH PREDSTAVLJA RAD MIRELE IVANKOVIĆ BIELEN

Izložba o minijaturnom svijetu crtića “Neposlušne”