Svijet
LIJEK SE VEĆ TESTIRA

Cjepivo za COVID-19 bit će "javno dobro"
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Ako Sjedinjene Države prve razviju cjepivo protiv novog koronavirusa, morat će ga podijeliti sa svijetom, rekao je za agenciju France presse Francis Collins, direktor Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH), dok vlada Donalda Trumpa želi prvenstveno proizvesti doze za američko stanovništvo. Na pitanje treba li buduće cjepivo smatrati globalnim javnim dobrom, kao što su rekli francuski i kineski predsjednici, on je odgovorio da se "apsolutno slaže" i istaknuo zabrinutost za Afriku.


"Ako dobijemo cjepivo koje djeluje, želio bih da bude što prije dostupno tamo i u Južnoj Americi. Pogledajte što se zbiva u Brazilu", nastavio je znanstvenik koji vodi istraživačku organizaciju s proračunom od 42 milijarde dolara. "Na nama je velika odgovornost. Najbogatija smo zemlja na svijetu, ne možemo misliti samo na sebe, to bi bilo strašno", objasnio je. Trumpova administracija si je odredila zadatak da do siječnja proizvede 300 milijuna doza za cijepljenje svih Amerikanaca. Na pitanje ako uspiju, hoće li Sjedinjene Države morati izvesti dio proizvodnje za ugroženo stanovništvo drugih zemalja, prije nego cijepe cijelo svoje stanovništvo, Francis Collins odgovorio je da "osobno misli da je to najvažnije, i to ne 2022. već možda krajem ove godine kada će za to imati kapacitete."


U međuvremenu, američka tvrtka za imunoterapiju Inovio Pharmaceuticals Inc u srijedu je priopćila kako se pokazalo da njihovo eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa proizvodi zaštitna antitijela i potiče aktivaciju imunosnog sustava kod miševa i zamoraca.


"Vidjeli smo reakciju antitijela koja rade mnoge stvari koje bismo htjeli vidjeti u budućem cjepivu", kazao je liječnik David Weiner, direktor Centra za cjepiva i imunoterapiju Instituta Wistar koji surađuje s tvrtkom Inovio, pojašnjavajući da su znanstvenici uočili antitijela u plućima cijepljenih životinja. "Možemo ciljati stvari koje će spriječiti virus da u našem tijelu pronađe sigurno utočište", dodao je Weiner. Inovio, koji je započeo s testiranjem svog cjepiva na ljudima u travnju, objavio je da se preliminarni rezultati ispitivanja očekuju u lipnju.
U prvoj fazi je 40 sudionika primilo dvije doze cjepiva INO-4800 u razmaku od četiri tjedna. Prema riječima Katherine Broderick, voditeljice istraživanja i razvoja u kompaniji, podatci o sigurnosti cjepiva već su dobiveni, a jedina reakcija kod nekih sudionika bila je lagano crvenilo ruke. H
Tvrtka koja je započela testiranje cjepiva na ljudima očekuje rezultate ispitivanja u lipnju
300

milijuna doza cjepiva proizvesti do siječnja - cilj je SAD-a
Možda ste propustili...

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike