Kultura
KONCERT GUDAČKOG KVARTETA

Harmonika uvijek svojim koloritom obogati program
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Članovi kvarteta su program skupa sastavili na prijedlog svih, uz savjete maestra Pavišića

S obzirom na to da mu je pripala čast otvoriti postkoronsku sezonu, reklo bi se da je gudački kvartet (sastavljen od članova Orkestra HNK-a) marljivo radio u karanteni. Premijera je u petak, 22. svibnja, u 17 sati u dvorištu HNK-a. Izvanredni uvjeti iako glazbenici često rade od doma i u normalnim okolnostima. U jednu ruku, bilo je i očekivano da će čast ponovnog otvaranja sezone pripasti komornom sastavu, jer ih je najlakše bilo okupiti, pripremiti.

- Izolacija je prošla vrlo pozitivno, djeca su se vrlo brzo adaptirala na novu situaciju i snašla u školskim obavezama. Školskih obaveza je puno i često je potrebna pomoć roditelja, ali ipak veći dio odrađuju sama i točno. Nama, velikima, dobro je došlo to što smo malo "stali na loptu". Odjednom, ujutro se budimo bez budilice i nismo "na pedali". Lijep osjećaj, ali, svejedno, nedostaju prijatelji, druženja, subotnje kave u prirodi, ali i kazalište - ističe dugogodišnja članica Orkestra, violončelistica Maja, inače majka troje djece.

Ideja za koncert potekla je od ravnatelja Opere, maestra Filipa Pavišića.

- Radili smo kod kuće u vrijeme izolacije, ali radimo kod kuće i kad su normalni uvjeti jer to je dio našeg posla, priprema, vježbanje itd., tako da je ovaj koncert u postkoronskoj sezoni, kako si rekla, pravo osvježenje, vrlo motivirajuće, pogotovo kad se radi s divnim, inspirativnim, vrijednim ljudima, kolegama, s kojima je divno surađivati. Naš koncertni majstor opernog orkestra od ove sezone, gospodin Béla Nagy, naš zamjenik koncertnog majstora Vilim Škreblin, naš vođa viola Tena Micevski i moja malenkost činimo ovaj gudački kvartet HNK-a Osijek - dodaje Maja, koja program ocjenjuje vrlo zanimljivim, atraktivnim. Ponosna je Maja i osobno, kao i ostali članovi kvarteta, jer su program skupa sastavili na prijedlog svih i uz pomoć i savjete maestra Pavišića.

- Ima li glazbenih poslastica? Naravno, uvijek. Želimo doprijeti do srca publike, a kad se to dogodi, poslastice idu same od sebe. Veselimo se što će publika imati priliku poslušati nešto što baš nije tako često u našem gradu, nastupi gudačkih kvarteta, a harmonika u jednom dijelu programa sve to obogatit će svojim koloritom - napominje Maja Iljovski, uz koju ovaj put nastupa i suprug Trajko na hramonici.

- Harmonika zbog svojih tehničkih mogućnosti, bogatstva registra, boja i voluminoznosti često izvodi djela solo, ali kao i svaki drugi instrument u klasičnoj glazbi, svira se i u pratnji klavira, orkestra i raznih komornih sastava, pa ova forma nije nimalo čudna ni neuobičajena. Skladbu Five Tango Sensation: Fear koju izvodimo Piazzolla je skladao baš za bandoneon i gudački kvartet i posvetio Kronos kvartetu, čijim je muziciranjem bio oduševljen - kaže Iljovski.

Narcisa Vekić
12

skladbi predviđeno je programom, uključujući Bacha, Dvořáka, Chopina, Delibesa, Piazzollu i dr.
Na programu su:
J. S. Bach: Aria SCHAFE KÖNNEN SICHER WEIDEN; A. Dvořák: HUMORESQUE; F. Chopin: NOCTURNE Op. 9 No. 2 Es-dur; A. Sullivan: THREE LITTLE MAIDS FROM THE MIKADO; L. Delibes: LAKME, flower duet; J. Williams: THEME FROM THE SCHINDLER’S LIST; F. Satie: GYMNOPEDIE No.1; A. Piazzolla: FIVE TANGO SENSATIONS FEAR; C. Gardel: POR UNA CABEZA; A. Piazzolla: ADIOS NONINO; A. Khachaturian: GAYANE Sabre Danceb; V. Monti: CSARDAS; J. Brahms: HUNGARIAN DANCE No. 1
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas