Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Rast cijena dionica turističkog sektora
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Posebno se istaknula dionica Maistre nakon vijesti da su, uz tri hotela koja su radila u koronakrizi, raditi počeli kampovi

Prošlog tjedna blago su porasle cijene dionica na domaćem tržištu kapitala zahvaljujući vrijednosnicama turističkog sektora. Ukupni redoviti tjedni promet iznosio je 29,2 milijuna kuna, od čega se dionicama ostvarilo 20,2 i obveznicama 10,0 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 4,0 milijuna kuna, što je upola manje u odnosu prema tjednu ranije.

Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi zabilježile su blagi rast nakon što je počela primjena odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se omogućio rad tvrtkama ugostiteljskog i turističkog sektora. Indeks Crobex povećan je u ponedjeljak na 1544 boda (rast za 0,1 posto). Utorak je donio daljnji rast dionica ponajprije u turističkom sektoru.

Fiskalna podrška
Broj oboljelih od koronavirusa smanjio se na najnižu razinu, dok su se u javnosti počele probijati optimističnije vijesti glede turističke sezone. Zahvaljujući rastu cijena dionica turističkog sektora indeks Crobex povećan je u utorak za 0,2 posto, na 1547 bodova. Na američkim burzama u utorak poslijepodne snažno su potonule cijene dionica nakon što je Jerome Powell, čelnik središnje američke banke FED, upozorio kako će oporavak gospodarstva biti duži nego što se očekivalo. Zbog toga američke monetarne vlasti očekuje vladinu fiskalnu podršku da se izbjegnu velike gospodarske štete koje bi mogle nastati ako potpora izostane. Raspoloženje ulagača na europskim i svjetskim burzama u srijedu je bilo izrazito negativno, i to je spustilo indeks Crobex na 1540 bodova (pad za 0,4 posto). Četvrtak je donio novi oporavak dionica na Zagrebačkoj burzi uz podizanje indeksa Crobex na 1546 bodova (rast za 0,4 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1546 bodova. To je 2 boda, ili 0,1 posto, više nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex šest je zabilježilo rast i osam pad cijene, a dvije su se vrijednosnice (Atlantic grupa i Zagrebačka banka- ZABA) zadržale na početnoj tjednoj razini. Na strani tjednih dobitnika posebno se istaknula dionica Maistra rastom cijene za 6,5 posto nakon objavljene vijesti da su, uz tri hotela koja su radila cijelo vrijeme koronakrize (Westin u Zagrebu, Adriatic u Rovinju i Hilton u Dubrovniku), odmah nakon odluke o otvaranju hrvatskih granica raditi počeli kampovi u Rovinju i Vrsaru. Navedena vijest podigla je cijenu dionice Maistra u četvrtak na 232,00 kn, a zaključna cijena u petak je iznosila 230,00 kn. Znatnije povećanje tjedne cijene bilježe i dionice Valamar Riviera Poreč (rast za 5,4 posto), Arena Hospitality Group (rast za 4,4 posto) i redovita dionica Adris grupe (rast za 1,4 posto). Na strani gubitnika našle su se dionice: Đuro Đaković grupa (pad za 4,9 posto) te Končar elektroindustrija- KOEI (pad za 4,0 posto), Atlantska plovidba (pad za 3,2 posto) i povlaštena dionica Adris grupe (pad za 2,6 posto). Na pad cijene dionice Đuro Đaković grupa utječe snažan izlazak PBZ/CO obveznog mirovinskog fonda "B” kategorije iz vlasničke strukture. Ulagače je zabrinula izjava ministra gospodarstva kako još uvijek nema strateškog ulagača za tvrtku Đuro Đaković grupa, a ulazi se u razdoblje parlamentarnih izbora.

Povećani rizik
Dionicama HT snažnije se trgovalo krajem tjedna. U četvrtak se ostvarilo 1,6 milijuna te u petak 1,2 milijuna kuna prometa. Cijena dionice HT spustila se u petak na 165,50 kn. To je 0,50 kn ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Valamar Riviera Poreč najviše se trgovalo u petak (1,3 milijuna kuna). Zaključna cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 23,30 kn, što je za 1,10 kn, ili 5,4 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Optima Telekom jače se trgovalo na početku tjedna, a prema kraju obujam trgovanja se smanjivao. Cijena dionice Optima Telekom dohvatila je u petak 5,56 kn (tjedni rast za 4,1 posto). Dionicama Končar elektroindustrija- KOEI najviše se trgovalo u ponedjeljak (1,1 milijuna kuna), kada je većinu vrijednosnica stekao PBZ/CO OMF „B” kategorije te u petak (0,5 milijuna kuna), pri čemu se cijena spustila na 432,00 kn (tjedni pad za 4,0 posto). Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica oštro je pala u ponedjeljak te se u petak dodatno spustila na 110,68 bodova (tjedni pad za 1,08 posto). Oštar pad cijena državnih obveznica dogodio se kada se počelo govoriti o raspuštanju Hrvatskog sabora i održavanju parlamentarnih izbora u srpnju. U vrijeme izbora u pravilu padaju cijene državnih obveznica zbog neizvjesnosti izbornih rezultata, Na pad cijena državnih obveznica utjecala je i procjena analitičara, među kojima Bečkog instituta za međunarodne odnose (WIW), kako nas čeka teško razdoblje s makroekonomskim pokazateljima lošijim od očekivanja Vlade RH. Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijest s tržišta kapitala i budite oprezni u trgovanju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike