Kultura
DONJOGRADSKA PREMIJERA: JEDNOZUBI GUSAR

Premijera na otvorenom na dar
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
S veseljem, nakon prisilne stanke, nastavljaju rad u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i građanima Osijeka poklanjaju premijeru na otvorenom. U subotu, 23. svibnja, u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića izvest će svojevrsnu premijeru predstave Jednozubi gusar, nastalu u sklopu projekta Grada Osijeka i Kulturnog centra Osijek - Kultura na kotačima. Riječ je o autorskom projektu naših kolega glumaca Ivane Vukićević, Đorđa Dukića i Gordana Marijanovića, koji su tu predstavu pretpremijerno izveli za stanovnike naselja Sjenjak, 4. svibnja, a za ovu su prigodu predstavu proširili i uobličili u pravu premijeru.


Jednozubi nam gusar donosi raspjevanu priču za najmlađe koja seže "u ona davna vremena, kada je bila slaba higijena, a gusara tri odlučila su zube, ruke i lice prati. No, kako to nikada činili nisu, jedan od njih, gusar strašni, imenom Dente Del Rio, uz pomoć guskarice, ovaj, gusarice, Ice i gusara Ara krenuo je u svijet skupljati o čistoći tijela savjete. I tako, kada su cijeli svijet uzduž, poprijeko, okolo, naokolo te gore i dolje obišli, putem su neke stvari naučili. I tako dalje i tako bliže gusarski svijet k vama stiže kako bismo vas razveselili i s vama zagonetke riješili, pa ako treba i malo zaglumili i ponešto otpjevali". U predstavi igraju: Gusar Dente Del Rio – Gordan Marijanović; Gusarica Ica – Ivana Vukićević i Gusar Ar – Đorđe Dukić.


Autorska je ekipa zaslužna i za glazbu, koju je dopunila i jednom skladbom Roberta Altmana iz predstave Vještičji pir. Kostime su pronašli u bogatom fundusu Dječjeg kazališta uz pomoć garderobijerke Maje Marković, pa su tako svojom kreativnošću omogućili da se "koronasezona" u Kazalištu ipak uspješno nastavi.


S obzirom na to da je u predstavi riječ o pokvarenim zubićima, naši susjedi, tvrtka Saponia, odlučili su se priključiti događaju i sve mališane darivati posebnim iznenađenjem.


Predstava će u subotu biti izvedena besplatno za sve mališane kako bi kazalištarci na najbolji mogući način zahvalili svojim gledateljima koji su proteklih mjeseci bili uz njih i u online-programima te ih ponovno pozvali u Kazalište, koje od sljedećega tjedna započinje svoje programe i s gledalištem, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera!

Vesela ekipa Dječjeg kazališta neizmjerno se veseli dolasku publike, poručili su na kraju. N.Vek.
Predstava će biti izvedena besplatno jer kazalištarci zahvaljuju gledateljima koji su bili uz njih online
Možda ste propustili...

PREVODILA JE HESSEA, SCHILLERA, RILKEA, BRECHTA...

Umrla je istaknuta književnica i prevoditeljica Truda Stamać

NA SVJETSKOM NATJECANJU ZAKLADE ART RENEWAL CENTER

Najbolja je slika Marija Javorana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVO SVEOBUHVATNO DJELO O PRIVLACI

Vrelo povijesti o međi Slavonije i Srijema

2

ŽIVOT U POSTSOCIJALISTIČKOJ HRVATSKOJ I EUROPI

Ugrešić: Esej “Tu nema ničega”

3

Festa Dubrovnik otvorena izložbom