Regija
ŽUPANIJSKA UPRAVA ZA CESTE UVELIKE RADI I ZA KORONAVIRUSA

Prihod od naknade za ceste u prva 4 mjeseca na razini prošlogodišnjeg
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Analizom prihoda Uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije od naknade za ceste u vremenu od 1. sječnja do 30. travnja ove godine utvrđeno je da je prihod na razini ostvarenog u istom razdoblju prošle godine, tako da kriza prouzročena pandemijom koronavirusa zasad nije imala utjecaj na visinu ostvarenog prihoda na početku 2020. Rečeno je to na sjednici Upravnog vijeća Uprave za ceste, gdje je usvojen rebalans financijskog plana i plana gradnje i održavanja županijskih i lokalnih cesta, gdje su naznačeni prihodi i rashodi poslovanja u 2020. prema trenutačno raspoloživom financijskom okviru. Dogovoreno je da se višak prihoda iz prošle godine preusmjeri na projekte koji su krenuli lani, a nastavljaju se u ovoj godini.

- Prošle godine završen je važan projekt rekonstrukcije županijske ceste od Babine Grede do Cerne, koji je realiziran etapno kroz više godina, a okončan je realizacijom posljednje dionice koja prolazi kroz Cernu. Također je u srpnju započet velik i zahtjevan projekt gradnje lokalne ceste L46017 od Prkovaca do Babine Grede, dužine 11,2 kilometara. Pola ugovorenog posla realizirano je u prošloj godini, a nastavak radova uslijedio je početkom ove godine budući da su povoljne vremenske prilike omogućile odvijanje radova na cesti i u zimskom razdoblju. Prema trenutnom stanju izvedenih radova, očekuje se završetak svih radova do 30. lipnja, kako je i ugovoreno s izvoditeljem radova, tvrtkom Cestorad - kaže Željko Galić, ravnatelj Uprave za ceste VSŽ-a, dodajući da se financiranje ovih radova odvija iz odobrenog dugoročnog kredita budući da ovako financijski zahtjevan izdatak nisu mogli financirati vlastitim proračunskim novcem. Prema planu za ovu godinu, definiran je završetak kompletne rekonstrukcije županijske ceste od Tordinaca prema županijskoj cesti Ž4111 koja vodi do državne ceste Vinkovci - Županja, a radovi na ovoj dionici ceste počeli su prošli mjesec, dakle u vrijeme kada je pandemija bila na vrhuncu. Kao važan projekt koji će utjecati na povećanje sigurnosti prometa na županijskim cestama u ovogodišnji je plan uvrštena izrada idejnog i glavnog projekta rekonstrukcije raskrižja u središtu Bogdanovaca, a radovi su u tijeku. Osim ulaganja u redovito održavanje cesta, dio sredstava osiguran je i za izvanredno održavanje.

- Prema planu nabave za 2020., pripremljena je dokumentacija za objavu natječaja za izvođenje radova rekonstrukcije dionice od državne ceste Vinkovci - Tovarnik u središtu Starih Jankovaca do željezničke pruge u Novim Jankovcima i to će biti završeno u 2021. Rekonstrukciju i izgradnju ove ceste počeli smo asfaltiranjem bivšeg makadama u 2018. godini u dužini od 3,3 kilometra, ove godine nastavljamo s rekonstrukcijom ceste kroz naselje Novi Jankovci, a kompletan projekt planiramo završiti u 2021. godini te ćemo na taj način dobiti novoizgrađenu asfaltiranu cestu u ukupnoj dužini od 5,5 kilometara - kaže ravnatelj Željko Galić i najavljuje radove na rekonstrukciji županijske ceste u Šarengradu te na cesti od Otoka do Bošnjaka u dužini od 12,3 kilometra.
Miroslav Flego
11,2

kilometra duga je cesta Prkovci - Babina Greda, započeta u srpnju
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike