Osijek
UREĐENJE BICIKLISTIČKE STAZE

Od mosta do Bilja uskoro bez rupa
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Radovi na rekonstrukciji biciklističke staze od Osijeka do Bilja obavljali su se posljednjih mjeseci bez prekida, unatoč pandemiji, te se polako bliže kraju. Radnici Osijek-Koteksa, kako je krajem tjedna dokumentirao naš fotoreporter Gojko Mitić, trenutno se nalaze u ciljnoj ravnini, kod Mosta dr. Franje Tuđmana, odnosno na samom ulazu u Osijek.

Novu će stazu zacijelo dočekati s oduševljenjem svi izletnici i biciklisti koji često putuju na toj relaciji, jer stara je prilično dotrajala. Riječ je o stazi koja se prostire od cestovnog mosta preko Drave do granice s administrativnim područjem općine Bilje, sjeverno od nekadašnje benzinske crpke. U dijelu staze od pruge Osijek - Beli Manastir do mosta koji se naknadno otvorio nakon radova od spomenute pruge do razmeđe Osijeka i Bilja postavljene su i nove podzemne instalacije.

Duljina biciklističke staze za koju je zadužen Grad Osijek iznosi 1,61 kilometar. Radovi se obavljaju u sklopu projekta biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek i Grad taj projekt smatra iznimno važnim. Osnovni je cilj osigurati maksimalnu sigurnost biciklista. Osječka je dionica prema Bilju vezana na projekt obnove ostatka pješačko-biciklističke staze, za koji je zadužena Općina Bilje, čiji je načelnik Željko Cickaj nedavno za naš list rekao da će se također obnoviti.

Inače, biciklistička staza treba temeljitu rekonstrukciju jer od gradnje nije na njoj ništa veće rađeno. Ima podosta rupa, a sigurnost i zaštita biciklista su niske. Projekt je napravljen prošle godine i podrazumijeva i radove u Bilju. Odnosi se to, kaže načelnik Željko Cickaj, na Blatnu ulicu, u koju će se vratiti biciklistička staza do središta Bilja umjesto da ide županijskom cestom.

Inače, uz radove na biciklističkoj stazi Osijek - Bilje, u tijeku su i radovi na produžetku nedavno obnovljene biciklističke staze Osijek - Tenja do nadvožnjaka Rosinjača. Uz rekonstrukciju postojećih biciklističkih staza u oba slučaja obnovljena je kolnička konstrukcija i oborinska infrastruktura, a poboljšane su i prometna signalizacija i oprema. Riječ je o obnovi, proširenju i osvjetljenju staza uz Biljsku i Tenjsku cestu – ITU, projektu vrijednom 3,9 milijuna kuna, od čega je 3,2 milijuna sufinancirano sredstvima Europske unije. I. Alilović
Možda ste propustili...

NIJE IH ZAUSTAVILA NI EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

Virtualni Dan škole u OŠ Mladost

IZ OSJEČKOG SAJMA POTVRĐUJU:

I lipanj ipak bez Sajma antikviteta u Tvrđi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVA PROSLAVA CRKVENOG GODA NAKON COVID IZOLACIJE

Veliko slavlje GČ Jug 2 -
na otvorenom i uz oprez

2

OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

Sjećanje na sve one koji su dali živote za Hrvatsku

3

IZ OSJEČKOG SAJMA POTVRĐUJU:

I lipanj ipak bez Sajma antikviteta u Tvrđi