Novosti
ČEKA SE ODLUKA O DATUMU PARLAMENTARNIH IZBORA

Za raspuštanje potrebno 76 glasova
Objavljeno 17. svibnja, 2020.
Hrvatski sabor u ponedjeljak odlučuje o svom raspuštanju, što je predložilo šest klubova vladajuće većine, nakon čega će na potezu biti predsjednik Republike Zoran Milanović, koji će odrediti datum parlamentarnih izbora.


Za izglasavanje odluke o raspuštanju potrebno je 76 glasova zastupnika, a predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić uvjerava da će vladajuća većina imati 80 ruku. Nakon raspuštanja Sabora parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja.
Vladajuća većina je predsjednika Milanovića obavijestila kako postoje četiri moguća datuma održavanja izbora - 21. i 28. lipnja, odnosno 5. i 12. srpnja. Posljednjeg radnog dana aktualnog, devetog, saziva, a prije nego što se raspusti, Sabor će izmijeniti državni proračun za ovu godinu, na što se Vlada odlučila suočena s velikim padom prihoda zbog krize izazvane koronavirusom. Predlaže se da se proračunski prihodi smanje za oko 23 milijarde kuna i iznose 122 milijarde, a da ukupni rashodi ostanu na prvotno planirane 147,3 milijarde kuna. Posljednjeg dana zastupnici će glasati i o tome da se od iduće godine uvede nacionalna naknada od 800 kuna za građane starije od 65 godina koji za života nisu skupili 15 godina mirovinskog staža, žive neprekidno bar 20 godina u RH ili u kućanstvu gdje su prihodi po članu obitelji manji od 800 kuna mjesečno. Sabor će odlučivati i o imenovanju Zlate Hrvoj-Šipek glavnom državnom odvjetnicom, na čelno mjesto u Državnom odvjetništvu, koje je prazno od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić podnio ostavku zbog masonske afere. Trebao bi također potvrditi imenovanje Ivane Jakir-Bajo, glavne državne rizničarke i pomoćnice ministra financija, novom viceguvernerkom HNB-a. H
Četiri su moguća datuma održavanja izbora - 21. i 28. lipnja, odnosno 5. i 12. srpnja
Možda ste propustili...

POZIV ZA PROMJENOM ODLUKE O 15-MINUTNOM POSJETU

Dopustiti duže posjete djeci u bolnici

U VRIJEME KORONAKRIZE

EBRD će pomoći turizmu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana