Novosti
PORUKA MINISTRA BEROŠA HRVATSKIM GRAĐANIMA:

Ako graf govori tisuću riječi, ovdje su glavne: hvala svima
Objavljeno 17. svibnja, 2020.

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je na Twitteru objavio graf o kretanju koronavirusa, gdje je vidljivo da se uz relativno visok broj testiranja istodobno broj novooboljelih u Hrvatskoj smanjuje, te je zahvalio svim građanima Hrvatske.


"Vidimo na grafu trendove testiranja i novooboljelih, a ako graf govori tisuću riječi, ovdje su glavne: hvala svima i #OstanimoOdgovorni!" napisao je ministar Beroš.


Nacionalni stožer civilne zaštite u nedjelju je objavio da su u 24 sata u Hrvatskoj zabilježena samo dva nova slučaja zaraze, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2226. Novooboljela je jedna osoba iz Koprivničko-križevačke i jedna iz Splitsko-dalmatinske županije. Do sada je testirano 53.877 osoba, od kojih 1019 u 24 sata. Hospitaliziranih ima sedam manje, što znači da je 130 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru deset pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 1936, što je 23 novoozdravljenih od subote do nedjelje. Ukupan broj umrlih je 95.


I Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije priopćio je kako je u nedjelju bio već deveti dan bez novoboljelih na tom području, a ukupan broj zaraženih ostao je na 131. Ukupan broj izliječenih od koronavirusa na području županije je 109, u samoizolaciji je 16 osoba, odnosno tri manje nego u subotu, priopćeno je.


Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije objavio je u nedjelju kako ni na tom području nema novozaraženih koronavirusom, i to već petnaesti dan zaredom.


Novim uređajem za testiranje uzoraka na koronavirus pohvalila se Opća županijska bolnica u Požegi. "Riječ je o uređaju vrijednom više od 260 tisuća kuna. Nabavom ovog uređaja istok Hrvatske dobiva mogućnost brzih i pouzdanih testova, što će znatno pridonijeti slabijem širenju ove bolesti među građanima", rekao je ravnatelj požeške bolnice, prof. dr. sc. Željko Glavić.
Voditeljica mikrobiološkog laboratorija, dr. Sabina Cviljević, rekla je da takav uređaj u Slavoniji trenutno ima požeška bolnica i KBC Osijek. Naglašeno je kako se zbog novog uređaja u požeškoj bolnici sada može brže reagirati i poduzeti sve što je potrebno kako bi se pomoglo pacijentima kojima je nalaz pozitivan. Do sada su se uzorci nosili u Zagreb i Osijek, za što je trebalo vremena. "Nabavili smo i sve što je bilo potrebno uz uređaj, dodatne centrifuge, pipete i dr. Za sada ćemo obrađivati uzorke koji se uzmu u ambulantama u našoj županiji. Razmišljanje je da će se možda uzimati i iz susjednih bolnica, odnosno zdravstvenih ustanova koje nemaju takav uređaj", naglasila je dr. Cviljević. D.Pav./V.G./B.S.T.
Davor Božinović

ministar unutarnjih poslova

O epidemiji su u subotu razgovarali ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije, Davor Božinović i Aleš Hojs, a riječi je bilo i o ulasku Hrvatske u Schengen. "I u ovom slučaju uvjerili smo se da su svi sigurnosni, pa i zdravstveni, problemi transnacionalni. Ni virusi ni bilo što drugo, od terorizma do ilegalnih migracija, ne poznaju granice i jedini način učinkovitog, efikasnog suprotstavljanja tome je suradnja, koja nema alternative", zaključio je Božinović.