Osijek
RIJETKA BOLEST KOJA DOVODI I DO GUŠENJA

Svjetlima upozorili na
hereditarni angioedem
Objavljeno 17. svibnja, 2020.
U subotu u 20.30 viseći je most preko Drave zasvijetlio ljubičastom bojom, i to kako bi javnost, ali i sve medicinske djelatnike, upozorio na važnost prepoznavanja hereditarnog angioedema. Riječ je o iznimno rijetkoj bolesti, koja se manifestira oticanjima udova, ali i lica i trbuha, a često se dijagnosticira tek kao alergija, iako se ne može liječiti lijekovima za alergiju i može dovesti do gušenja. Dijagnoza ove bolesti u Hrvatskoj postavljena je za stotinjak pacijenata, ali liječnici vjeruju kako ih je znatno više, ali bolest nije prepoznata. Svjetski dan oboljelih od hereditarnog angioedema obilježava se svake godine 16. svibnja, a ove je godine prvi put obilježen u Osijeku. Tom je prigodom o važnosti prepoznavanja ove bolesti upozorila i imunologinja, dr. Željka Kardum iz KBC-a Osijek.

- Bolest je karakterizirana povratnim oteklinama i najčešće su to ruke, noge ili lice te trbuh, što je vrlo bolno. Upravo se ovo oticanje često pogrešno protumači kao akutno kirurško zbivanje, a iznimno je opasno ako oteknu dišni putevi, odnosno grlo, jer može doći do gušenja.

Kod ove je bolesti nezgodno što vrlo sliči alergijskom angioedemu, a istovremeno terapija koja se daje u alergiji uopće ne djeluje, nego je nužna specifična terapija. Riječ je nasljednoj bolesti, koja je posljedica genetske mutacije zbog koje dolazi do pretjeranog istjecanja tekućine u tkivo. Terapija može biti trenutačna ili dugotrajna - objasnila je dr. Kardum. Ova alergologinja napominje i kako bi sve one osobe koje imaju česte angioedeme, a koji nisu praćeni urtikarijskim osipom, zatim oni koji imaju laringialne edeme ili bolan trbuh ili koji imaju nekog u obitelji s ovom bolesti trebali biti poslani na pregled u bolnice.

Predsjednica Udruge oboljelih od hereditarnog angioedema, Mihalea Šogorić, naglasila je i kako je cilj Udruge da se lijekovi za ovu bolest nađu na listi lijekova za rijetke bolesti. N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...

VREMENSKA PROGNOZA NEĆE IĆI NARUKU POLJOPRIVREDNICIMA

Do daljnjeg suho s nešto nižim temperaturama zraka

HUMANITARNA UDRUGA RIJEKA LJUBAVI

U srijedu podjela “paketa života”

PROŠIRENA ZONA NAPLATE PARKIRANJA

U Reisnerovoj ulici još 83 naplatna mjesta u 1. zoni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana