Regija
UMJESTO NA BLEIBURGU

Biciklistički maraton
Virovitica – Slatina – Pakrac
Objavljeno 17. svibnja, 2020.

SLATINA

Zajednica udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije u suradnji s Udrugom maratonaca Glasnici istine organizirala je u nedjelju 138 kilometara dugi biciklistički maraton Virovitica-Slatina-Pakrac.
Biciklistički maraton je organiziran povodom 75. obljetnice genocida Jugoslavenske armije nad hrvatskim civilima i vojnicima na Bleiburškoj poljani, a njime je odana počast i svim Hrvatima poginulim za svoju državu kroz povijest.
Na biciklističkom maratonu sudjelovali su članovi Biciklističke ekipe Virovitičko-podravske županije „VBR“, odnosno veterani, branitelji i rekreativci Mato Bubaš, Martin Bišćan, Matija Kolar i Pavo Tutenov iz Slatine, te Tomislav Kolec, Mario Kovač i Dražen Buketa iz Virovitice, uz logističku podršku Josipa Habla iz Udruge HVIDR-a Slatina i Željka Strake iz HVIDR-e Orahovica. Memorijalni biciklistički maraton krenuo je u 8 sati s gradskog groblja u Virovitici, a cilj je u Pakracu bio oko 15 sati. Maratonce su ispratili župan virovitičko-podravski Igor Andrović, njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, predsjednik HVIDRE Virovitica Mirko Poljanac i drugi branitelji.
Biciklisti su prošli kroz Slatinu, Četekovac, Slatinski Drenovac, Voćin, Bučje i Brusnik do pakračke Kalvarije, mjesta pogibije četvorice pripadnika Policijske uprave VPŽ, a tijekom biciklističke vožnje sudionici ovog maratona zastajali su kod spomen-obilježja i mjesta stradanja hrvatskih civila i vojnika te im simboličnim paljenjem svijeća odati počast.
Na gradskom groblju u Slatini počast poginulima odali su kod Križa mučenika, a potom i ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u parku 136. slatinske brigade. U odavanju počasti pridružili su im se članovi slatinske udruge Hrvatski domobran na čelu s predsjednikom udruge Ivanom Levarom,  te gradonačelnik Denis Ostrošić, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga.
Predsjednik ZUiČ HVIDR-e VPĆ Mato Bubaš kao cilj maratona naveo je spajanje nevinih hrvatskih žrtava iz 2. svjetskog i Domovinskog rata.
– Kao hrvatski branitelji, osjećamo potrebu da našim aktivnostima skrenemo pozornost javnosti i odamo počast nevinim žrtvama, pogotovo u ova turbulentna vremena kad pojedine udruge i pojedinci negiraju stradanja hrvatskog naroda na Bleiburgu i uporno promiču neku drugu priču. Mi smo stvorili ovu hrvatsku državu, mi je trebamo čuvati, i ova vožnja pokazatelj je i primjer da čuvamo ono što smo stekli u Domovinskom ratu, rekao je Bubaš.
Pohvalu i zahvalnost biciklistima iskazali su i gradonačelnik Denis Ostrošić i predsjednik Udruge Hrvatski domobran Ivan Levar, koji je najavio odavanje počasti bleiburškim žrtvama i u Zagrebu.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DONJEG MIHOLJCA

Nadzire se provedba epidemioloških mjera

POTPORE MLADIM OBITELJIMA

Za gradilište, kuću ili stan 7500 kn

OPĆINA BIZOVAC NASTAVLJA POMAGATI MLADE

Besplatan javni prijevoz učenicima i studentima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VIŠNJA DORIĆ OPTUŽUJE

Šutalo mi je rekao: Podržite zaduženje, bit će i za Ivanovce

2

UKLANJA SE BELOMANASTIRSKO RUGLO

Počelo rušenje stadiona

3

UNATOČ KORONI, U PETAK KREĆE TRADICIONALNI VINSKI MARATON

Umjesto Frajli, nastupa Nina Badrić