Osijek
75. OBLJETNICA BLEIBURŠKE TRAGEDIJE

Spomen na žrtve Križnog puta obilježen kod logora na Zelenom polju
Objavljeno 16. svibnja, 2020.

Kako se 75. obljetnica bleiburške tragedije ove godine zbog pandemije koronavirusa nije mogla održati središnjom komemoracijom na  Bleiburškom polju, brojne udruge obilježile su u subotu sjećanje na žrtve Bleiburga manjim okupljanima uz lokalna spomen obilježja na stradanja hrvatskih vojnika i civila po završetku Drugog svjetskog rata. Jedno takvo obilježavanje održano je na lokaciji nekadašnje stare ciglane na Zelenom polju u Osijeku, gdje se nekada nalazio prolazni logor za  sudionike Križnog puta,  a danas zgrada HOPS-a. Upravo na ovom mjestu prije nekoliko godina postavljena je i spomen ploča svim žrtvama koje su ovdje stradale, a čiji su grobovi ostali nepoznati i to kako bi im se mogla upaliti svijeća. Događanje u Osijeku organizirala je  Udruga  Hrvatski domobran Osijek i Hrvatska stranka prava, a molitvu za sve žrtve hrvatskih križnih puteva predvodio je prečasni Ivan Jurić. Tom prigodom na Zelenom polju okupili su se, uz još žive svjedoke ovih događanja, i članovi obitelji žrtava odmazde nakon Drugog svjetskog rata te članovi Hrvatskog domobrana, Hrvatske stranke prava, i, kako su naglasili,  poštovatelji i čuvari uspomene na žrtve  križnih puteva.

– Najvrijednije svjedočenje na ovaj prolazni logor u Osijeku ostavio je sada već pokojni Osječanin Zvonko Springer, koji je u knjizi „Moj križni put“ opisao svoju kalvariju nakon uhićenja koje je prošao kao domobranski vojnik, ali i sjećanja o stradanju drugih zarobljenika.  Znamo da je u ovom prolaznom logoru na dnevnoj bazi bilo oko 5.000 ljudi, jedni su odlazili, drugi dolazili. Nedaleko je bila i streljana i mnogi su ovdje skončali  zauvijek, naglasio je Marko Krznarić iz Udruge Hrvatskih domobrana

Drago Marković iz HSP-a  upozorio je kako danas imamo puno prijepora oko priče o Bleiburgu.

- No, u Hrvatskoj državi treba reći  konačnu istinu  kakva gdo ona bila. I ovdje i u Bleiburgu je proveden genocid nad hrvatskim narodom. Upravo tada je krenula i demografska erozija hrvatskog naroda jer je 200.000 muškaraca u najboljoj dobi ubijeno, a oni koji su preživjeli zbog šikaniranja su morali bježati po bijelom svijetu. Danas smo ovdje da se sjetimo nevinih žrtava i zapalimo im svijeću, naglasio je Marković.

N.Z.Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana