Kultura
UZ MEĐUNARODNI DAN MUZEJA, 18. SVIBNJA

Najstarija tikvica, iz 1734., iz županjskog je kraja
Objavljeno 16. svibnja, 2020.
Izložbom Muzej Slavonije predstavlja dio reprezentativne Zbirke tikvičarstva

Već i vrapci na grani znaju da mjere popuštaju, no to ipak ne znači potpuni povratak na staro, bar ne još neko vrijeme. Upravo stoga Muzej Slavonije svoju novu, jedva dočekanu, prvu izložbu nakon dvomjesečne izolacije - i još k tomu u povodu Međunarodnoga dana muzeja (18. svibnja) - Tikva mala, a stotinu šara više kustosice Vlaste Šabić, voditeljice Etnografskog odjela, ne otvara kao nekoć uživo, nego preko malih ekrana (u nedjelju, u 17.30, polusatnom emisijom na Slavonskoj televiziji). Ponosno je to ravnatelj Denis Detling, izuzetno razdragan i ugodno iznenađen brojem predstavnika medija koji su se odazvali, predstavio na konferenciji za novinare.


Izložbom predstavljaju dio bogate i uistinu reprezentativne Zbirke tikvičarstva, koju je kustosica Šabić stručno, detaljno i raskošno obradila u katalogu 2018., a prošle ju je godine premijerno vidjela javnost u Muzeju Moslavine u Kutini. Najvrjednija je u zbirci najstarije datirana šarana tikva u Hrvatskoj, iz 1734., najvjerojatnije iz županjskoga kraja. Jedinstvenom ju čine i dva vrlo razvijena i povijesno zanimljiva figuralna prizora - jedan vojnički i jedan vjerski, oba netipična za ovu vrstu rukotvorstva u kojoj prevladavaju geometrijski ili biljni/životinjski ornamenti. Od 2007. ova je tehnika šaranja tikvica na UNESCO-ovu Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine. S obzirom na brojnost predmeta u zbirci odlučili su se za popularniji pristup, pa će tako svaki izložak pratiti priča, kontekst u kojem je nastala i tko je autor. Narodna je ornamentika stvarana stoljećima i prenošena s koljena na koljeno, napomenula je Vlasta Šabić, dodajući da su se popularni motivi primjenjivali i u drugim oblicima stvaralaštva, poput tekstila (najčešće biljna ornamentika) ili namještaja od drva (ukrasi geometrijskih oblika). Primjer za to je i 1947. MSO-u darovana kolekcija učitelja Vladoja Ivakića iz Slakovaca, čime je utemeljen Etnografski odjel. Riječ je o kompletnom namještaju za djevojačku sobu, koju je izradio za svoju kćer, primijenivši tehniku i ukrase šaranja tikvica. Time je želio popularizirati ove tradicijske tehnike i ornamente šaranja tikvica i na drugim predmetima (pokućstvo, volovski rogovi, tamburice). Njegovi radovi, kao i radovi njegova sina Miroslava, nastali su pod utjecajem slavonskih sela. U zbirci su i druga vrijedna i maštovita djela iz 19. st., uglavnom iz županjskoga kraja i najzastupljenijega sela Gradišta. Na ‘otvorenju‘ će izložbe vještinu šaranja demonstrirati jedan od najproduktivnijih izvođača - istaknuto je na konferenciji za novinare.


Osim što su pripremali spomenutu izložbu - uz, kako je rekao ravnatelj, iznimno skromna sredstva - muzealci su sve vrijeme karantene marljivo radili, pa će posjetitelje dočekati brojne novine i poboljšani uvjeti rada, a bilo je i otkupa.


- Sve to ne bi bilo moguće bez ovog krasnog kolektiva, koji ja volim zvati radni narod Muzeja Slavonije - uz smijeh je dodao Detling, zadovoljan zbog živosti u proteklom razdoblju, koja je rezultirala brojnim promjenama. Iznimno su ponosni muzealci na ‘dotjeranu‘, iako još uvijek ne potpuno završenu mrežnu stranicu, kao i virtualne šetnje koje će već za nekoliko dana biti dostupne, a za što nisu imali dosada novca, pa su to riješili partnerstvom na nekoliko međunarodnih projekata.


- Mi smo scroll generacija i svim ovim novinama se približavamo krovnoj temi ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja - Muzeji za jednakost: različitost i uključivost. Čvrsto smo odlučili građu učiniti digitalno dostupnom, kao i sve naše aktivnosti, za što smo iskoristili proteklo razdoblje. Prva virtualna šetnja bit će od sljedećeg tjedna moguća kroz izložbu fotogradija Petre Slobodnjak o Ansamblu LADO, koja je vrlo detaljno pripremljena, a nadamo se da će isto biti i s ovom, koju otvaramo za koji dan - napomenula je muzejska pedagoginja Jesenka Ricl.


Isto očekuju da će uspjeti i s još uvijek aktualnom izložbom Donacije, za koju je sada dostupno 40-50 informacijskih punktova s dodatnim podatcima.

U ponedjeljak će MSO biti otvoren od 12 do 20 sati, a razgledanje će biti besplatno. Od utorka počinje uobičajeni režim rada, najavio je Detling.


Narcisa Vekić
Tikve trbušastog ili valjkastog vrata
Narodno rukotvorstvo stvaralo je naraštajima specifičnu i lokalnu ornamentiku, pa ipak zasnovanu na širim temeljima. Mnogi se motivi s tikvica uočavaju i na drugim, ponajviše na bogato ukrašenim drvenim i tekstilnim predmetima, koji će na izložbi ilustrativno popratiti tikvice.

Vještina i tradicija ukrašavanja, šaranja tikvica u Hrvatskoj je specifična samo za Slavoniju, gdje se razvila velika raznolikost i bogatstvo ornamenta. Zastupljena je na užem prostoru sjeveroistoka, na području bivše Vojne Krajine: u županjskom, đakovačkom kraju, te dijelu vinkovačkog i brodskog kraja. Ova tehnika od 2007. godine ima svojstvo zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske i danas se njome bavi nekolicina šarača, uglavnom u županjskom kraju.

Tikva je kao posuda zahvalna za uporabu u razne svrhe i diljem svijeta korištena je tisućama godina, još prije pojave keramike i sjedilačkog načina života, ali i dugo nakon toga. Iako je najčešće bila bez ukrasa, na mnogim je stranama svijeta bilo zastupljeno i njihovo ukrašavanje. Za šaranje se u Slavoniji koriste tikve trbušastog ili valjkastog vrata – tikvice i tukvanji raznih veličina, male leginice gotovo bez vrata, a i nategače ili teglice dugog vrata za istakanje tekućine iz bureta.
Ukras se izvodi crtanjem i urezivanjem šara, koje se istaknu pocrnjivanjem pougljenjenom orahovom jezgrom
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GORDANU MARIJANOVIĆU NAGRADA NA PIF-U

Suptilno šarmirao publiku i žiri

2

ANGELUS! - FINISSAGE IZLOŽBE U MLU

Ne propustite pogledati građu sakralne tematike

3

VUKOVAR

Izložba i plesna predstava u Hrvatskom domu