Novosti
COVID-19: OSAM NOVIH SLUČAJEVA

Povratnik u Slavoniju iz Švedske zarazio i članove svoje obitelji
Objavljeno 14. svibnja, 2020.
Hrvatska slijedi preporuku Komisije da se do 15. lipnja produži zabrana ulaska državljana trećih zemalja na teritorij EU-a

U Hrvatskoj je u 24 sata potvrđeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 2221 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević rekla je da je ukupno testirano 50.340 osoba, 1603 u 24 sata. Hospitaliziranih je bolesnika četiri manje, što znači da je 146 osoba na bolničkom liječenju.

Ozdravljenih 1850
Od toga je broja na respiratoru sedam pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 1850, što je 16 novih u usporedbi sa srijedom. Iz bolnice je otpušteno 711 pacijenata, a kod kuće ih je ozdravilo 1139. Preminulih nije bilo te je ukupna brojka ostala na 94 osobe.

U Požeško-slavonskoj županiji zabilježena su tri nova bolesnika, a svi su članovi uže obitelji i kontakti jednog od dva zaražena radnika koja su se vratila iz Švedske, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić izvijestila je da su u Zagrebu u srijedu zabilježena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a dva od tri pozitivna povezana su s letom Frankfurt - Zagreb. Dva novozaražena potvrđena su i u Brodsko-posavskoj županiji.

Šesti dan zaredom Osječko-baranjska županija je bez novooboljelih. Prema podatcima Županijskog stožera civilne zaštite, u osječkom KBC-u na virus je testirano 149 uzoraka i svi su bili negativni te je ukupan broj oboljelih ostao na 131. I u samoizolaciji je broj smanjen, za još osam osoba, s tim što je, prema preporuci epidemiološke službe, devet osoba izišlo iz te mjere, a za jednu je ta mjera određena jer se radi o putniku iz zrakoplova. U samoizolaciji je trenutačno 77 osoba. Policija je obavila 16 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i sve su zatečene na prijavljenim adresama. Dobra je vijest da je izliječena još jedna osoba oboljela od COVID-19, što je potvrđeno dvostrukim negativnim testom. Ukupan broj izliječenih u Osječko-baranjskoj županiji sada je 105. Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se šest pacijenata, a ni jedan nije na respiratoru.

Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić predložio je da se ne napusti sustav evidentiranja svih osoba koje ulaze u Hrvatsku, odnosno da podatci o njima budu i dalje dostupni ustanovama zdravstvenog sustava.

Povjerenje
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak epidemiološku situaciju u Hrvatskoj ocijenio je jako dobrom, jer se broj novooboljelih zadržava na jednoj znamenci. Dodao je da se pomno prati nova situacija, nakon što je omogućen normalan život građana i gospodarske aktivnosti, a u ovom trenutku nema indicija da ćemo se vraćati na stare mjere. Capak je izvijestio da je Dom za starije u Koprivnici pod kontrolom, svi tamošnji slučajevi bili su odmah epidemiološki pokriveni, a kontakti stavljeni u samoizolaciju. Istaknuo je kako je u svim domovima za starije u Hrvatskoj epidemiološka reakcija na prodor virusa bila brza, a najveći broj oboljelih hospitaliziran. Veći broj smrtnih slučajeva u nekim domovima za starije Capak je povezao s nepokretnošću bolesnika i njihovim težim komorbiditetom. U samoizolaciji je trenutno 1085 osoba, a nakon prelaska granice više se ne ide u samoizolaciju.

Na pitanje opada li povjerenje građana u Stožer, odgovorio je njegov voditelj Davor Božinović. "Hrvatski rezultati u borbi protiv pandemije najbolje govore o povjerenju građana u Stožer", ocijenio je Božinović. Govoreći o prelascima granica i ulasku u Hrvatsku, Božinović je kazao da Hrvatska slijedi preporuku Europske komisije da se do 15. lipnja produži zabrana ulaska državljana trećih zemalja na teritorij EU-a, osim u nekim taksativno navedenim izuzetcima.

Hina/T.Prusina
VUKOVARSKA ŽUPANIJA BEZ VIRUSA
U srijedu je izliječena i posljednja osoba oboljela od COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je time postala “korona free”, naveo je u priopćenju Stožer civilne zaštite VSŽ-a. “Epidemiološka je situacija stabilna, šesnaest dana nemamo novooboljelih, a svih 40 zaraženih od početka epidemije je izliječeno. Hvala svim stanovnicima na savjesnom ponašanju, uz poziv da i dalje budemo odgovorni i štitimo sebe i druge”, stoji u priopćenju. Predsjednik Stožera Božo Galić izjavio je kako je stabilna epidemiološka situacija rezultat dobre suradnje i kvalitetnog rada nacionalnog i županijskog stožera i stožera gradova i općina. D.K.
PROKUŽENOST
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, upitana za prokuženost populacije, rekla je kako još nema puno takvih istraživanja, ali u Njemačkoj i nekim zemljama koje su bile visoko izložene prokuženih je maksimalno 15 posto. Istaknula je da će prava zaštita od virusa biti tek cjepivo.
U Požeško-slavonskoj županiji zabilježena su tri nova bolesnika te dva u Brodsko- posavskoj