Osijek
HNK PREDSTAVIO PROJEKT ZA UČENIKE

Besplatno ponavljanje lektire za sve maturante
Objavljeno 14. svibnja, 2020.
Uprava Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, u suradnji sa svojim dramskim ansamblom te srednjoškolskim profesorima i učenicima, osmislila je hvalevrijedan projekt pod nazivom "HNK u Osijeku za maturante", koji je svečano predstavljen u četvrtak. Kako ističe intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja, riječ je o sadržaju koji je namijenjen ne samo maturantima u Osječko-baranjskoj županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj.

"Od kada smo postavili videouratke na naš YouTube kanal, prikupili smo već više od 11.000 pregleda, a iza nas je zaista težak posao pripreme i organizacije cijelog projekta. Ovo je premijerni kazališno-virtualni program zamišljen da pomogne maturantima u ponavljanju lektirnih sadržaja zadanih u Katalogu državne mature hrvatskog jezika, a podršku smo dobili i od Ministarstva kulture i od Ministarstva obrazovanja. Za snimanje su se koristile tri kamere, a videouradci su javno dostupni svima koji ih žele pogledati. Veliku su ulogu odigrali i naši glumci, koji su nakon tjedana izbivanja s kazališne pozornice ponovno zakoračili na daske koje život znače i pokrenuli kazališni krvotok, ali i profesori i učenici koji su međusobnom interakcijom zaokružili cijelu priču", istaknula je Vrselja.

Jedna od inicijatorica projekta, zajedno s djelatnicom Propagande HNK-a Brankom Stipić, Mirta Faktor, profesorica hrvatskog jezika u Medicinskoj školi u Osijeku, kaže kako su maturanti oduševljeni ponuđenim sadržajima. "S obzirom na to da sam razrednica jednom gimnazijskom razredu, znam kako su učenici, iako pomalo iznenađeni, zaista sretni i zahvalni što na ovaj način mogu ponoviti i utvrditi ispitno gradivo koje ih čeka na državnoj maturi. U videima su obuhvaćena sva književna djela koja se nalaze u Ispitnom katalogu iz hrvatskog jezika. Za sada smo ih pripremili sedam, a sljedećih pet bit će gotovo za nekoliko dana", zaključila je Faktor. E. Nenadić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUBOTA UZ SAJAM ANTIKVITETA U TVRĐI

Napokon je počela šetnja kroz davnine

2

ŠTO O PODRŠCI GRADA OSIJEKA KAŽU PODUZETNICI?

Potpora nam je bila znak da nismo sami

3

ČETRDESETA OBLJETNICA

Kroz Polikliniku Suvag godišnje prođe 4500 djece