Sport
PAULA RAKIJAŠIĆ TRENIRA I ČEKA NATJECANJA

Trčanje po makadamu vratilo me je u moje atletske početke
Objavljeno 15. svibnja, 2020.

Sport se polako vraća u normalu, no daleko je to još od uobičajene situacije. Krenuli su treninzi, no natjecanja nema na vidiku. Nakon proljetne, prema svemu sudeći, upropaštena je i ljetna atletska sezona, jer ono što se trebalo održavati na međunarodnoj sceni uglavnom je ili odgođeno ili otkazano. Ili na čekanju da se vidi kakva će biti situacija.

U virovitičkom kraju atletičari i atletičarke tijekom ožujka i travnja trenirali su samostalno, kod kuće, no sad su se vratili organiziranom treningu. Stanka nije bila dobrodošla. Iako nema natjecanja, forma se mora održavati, a nekima "rad od kuće" nije teško pao. Među njima je 19-godišnja Paula Rakijašić, studentica prve godine Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i reprezentativka Hrvatske na srednjim trkačkim prugama. Ona je i najbolja sportašica grada Virovitice za 2019. godinu u juniorskoj konkurenciji.

- Šest godina sam u atletici, zanimanje za nju mi je usadio moj tadašnji učitelj tjelesnog odgoja Ivan Kos, koji je prepoznao talent te me često prijavljivao na razne utrke. Gotovo cijelu osnovnu školu trenirala sam rukomet u kojemu sam stvarno uživala, ali trčanje je ipak prevladalo. Prekretnica je bila 2014. godina i pobjeda na uličnoj utrci ‘‘Doživjeti stotu‘‘ u Virovitici. Tada sam odlučila ostaviti rukomet i ozbiljnije se početi baviti atletikom. Osoba koja je tada preuzela odgovornost i pristala uložiti svoje vrijeme i trud je moj trener Siniša Špiranec s kojim uspješno gradim svoju karijeru svih ovih godina. Uglavnom trčim srednje pruge, primarno 800 i 1500 metara, ali se tu ovisno o dijelu sezone nađu i utrke na 400 ili 3000 m koje služe kao dobra podloga. Uvijek su mi vrhunac sezone državna prvenstva koja su najčešće izborna natjecanja za reprezentaciju. Treniram 5-6 puta tjedno, a treninzi traju od sat i pol do dva sata - ukratko je opisala svoj put Paula, mlada hrvatska atletska reprezentativka koja kao značajnije dosadašnje rezultate izdvaja sudjelovanja na Balkanskom i Europskom prvenstvu u krosu, a pod hrvatskim stijegom ima i osvojene medalje, srebro i broncu na 1500 te srebro u štafeti 4x400 na balkanskim prvenstvima.

Uobičajeni ritam, kako na fakultetu tako i u atletici, tijekom ožujka prekinula je pandemija koronavirusa. Trebalo je neko vrijeme naviknuti se na režim: ostani kod kuće, ali članica AK-a Virovitica nije zabušavala, vrijedno je svakodnevno učila i trenirala.

- Nakon što je ovo sve počelo, vratila sam se iz Zagreba kući, a ova korona me je podsjetila na početke treniranja atletike kada su mi bili dovoljni trener, makadam i malo dobre volje. Ma i nije mi ova situacija nešto teško pala jer u svemu nastojim pronaći nešto pozitivno. Trenirala sam individualno, u Virovitici ima puno lokacija na kojima su makadamske staze i svakodnevno sam odrađivala svoju dionicu. Nije bilo dosadno, naprotiv, snalazila sam se kako sam najbolje mogla da bih zadržala formu. Sad su popustile mjere i vraćamo se u normalu, a ja na treninge punim intenzitetom kako bih se pokazala i dokazala te zadržala mjesto u reprezentaciji Hrvatske - poručila je virovitička atletičarka.

Vladimir Grgurić
U svemu treba naći nešto dobro
- Tijekom stanke zbog koronavirusa nije bilo previše gubljenja vremena. Mi iz individualnih sportova, posebice trkačkih disciplina atletike, mogli smo koliko-toliko normalno trenirati i održavati formu. Veselile su me i novosti poput online treninga koje je provodio Atletski klub Virovitica. Mnogi su se žalili na novonastalu situaciju, ali meni uopće nije teško pala - poručila je Paula.
Možda ste propustili...

TALIJANSKI MINISTAR SPORTA VINCENZO SPADAFORA

U Serie A moglo bi se igrati od sredine lipnja

BARCELONA U IŠČEKIVANJU NASTAVKA LA LIGE

Setien: Uvijek računam na Rakitića