Crna kronika
VIŠNJEVČANIN UMALO STRADAO U BARANJI

Brao cvjetove bazge i upao u bunar dubok pet metara
Objavljeno 15. svibnja, 2020.
KAMENAC - Pedesetogodišnji Višnjevčanin upao je u srijedu u prijepodnevnim satima u pet metara dubok bunar u Baranji. Muškarac je brao cvjetove bazge, izvan redovitih putova. Iz Županijskog centra 112 doznajemo da se nesreća dogodila ispod odašiljača Belje kod mjesta Kamenac, a u bunaru srećom nije bilo vode.- Pedesetogodišnji hrvatski državljanin iz Višnjevca brao je cvjetove bazge i kretao se izvan označene planinarske staze. U jednom trenutku stao je na rub bunara koji je neograđen i zarastao travom, izgubio ravnotežu i pao na dubinu od oko pet metara.

Kako je 50-godišnjak sa sobom imao mobilni telefon, pozvao je broj za hitne slučajeve 112, nakon čega su ga neozlijeđenog izvukli pripadnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Belog Manastira - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Kako doznajemo iz JPVP-a Grada Belog Manastira, dojava o muškarcu koji je upao u bunar stigla je u 11.23 sata. Na intervenciju su izišla dva vatrogasca s jednim vozilom. Dolaskom na mjesto intervencije vatrogasci su utvrdili da je muškarac upao u zidani bunar, a s obzirom na to da nije bio ozlijeđen, spustili su mu tzv. mornarske ljestve te je sam izišao na sigurno. Intervencija je završena u 12.46 sati. Ovo je samo jedan od primjera u kojima su građani, ali i djeca, upadali u nezaštićene bunare u Baranji, ali i Slavoniji.

Krajem svibnja 2016. godine, tada 13-godišnji dječak iz Karanca preživio je pad u 40 metara dubok zapušteni bunar na brdu iznad Batine. Unatoč tolikoj dubini bunara dječak je pri padu zadobio samo prijelom noge te je prevezen u Klinički bolnički centar Osijek. Dječak je spašen zahvaljujući svom psu Benu, koji je na vrijeme uzbunio dječakove roditelje, koji su bili u obližnjoj vikendici. Pas je bio s dječakom, no vratio se do vikendice, a kada su roditelji vidjeli psa koji se inače nije odvajao od njihova sina, odmah su krenuli u potragu. Iako ga u prvi tren nisu mogli pronaći, čuli su dječakove povike te su na kraju pronašli otvor uskog i dubokog bunara. Iz bunara, u kojem je, srećom, bilo samo pola metra vode, dječaka su izvukli vatrogasci Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Beli Manastir. Kako su tada naveli stanovnici Batine, na Batinskom brdu ima puno zapuštenih bunara, koji su, kao i ovaj, zarasli u korov.

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Osijek godinama upozoravaju da su nezaštićeni bunari i zapuštena zemljišta u Slavoniji i Baranji velika opasnost, te je tražiti nekoga, kao i samo šetati, postalo vrlo opasno. Iz HGSS-a upozoravaju da bi se nekako trebala evidentirati ta opasna mjesta kako bi se spriječila daljnja stradavanja ljudi.

Krajem studenog 2017. godine u Petrijevcima je u bunar dubok devet metara upao 11-godišnjak. Dječak i njegovi prijatelji otišli su u Vjetrovitu ulicu u smjeru Satnice Valpovačke, gdje su na svome putu prelazili i jedno zemljište gdje je srušena kuća i gdje je tijekom prelaska preko dvorišta dječak iznenada uz prasak nestao iz vidokruga svojih prijatelja. Uplašenim dječacima nije trebalo mnogo da shvate da je njihov prijatelj upao u dubok bunar. Zbog toga što je bio neograđen, nezaštićen i prekriven samo pločama, nisu ni primijetili da se bunar nalazi u tom dvorištu. U bunaru je bilo pola metra vode. Dok je jedan dječak ostao hrabriti prijatelja, drugi je otrčao po pomoć. Jedanaestogodišnjak je zadobio samo ogrebotine, a iz bunara su ga izvadili petrijevački vatrogasci, koji su i nekoliko godina prije toga iz bunara spašavali odraslu osobu.

Sredinom svibnja 2012. godine 76-godišnji je muškarac, u mjestu Ilmin Dvor, na području općine Čađavica, izrađivao kolce na zapuštenom i napuštenom imanju. Međutim, nije primijetio neograđeni bunar obrastao travom, te je upao u njega. Vatrogascima koji su izvukli tijelo zadatak je otežavala činjenica što je bunar bio pun zmija. Uzrok smrti bio je utapanje.

U rujnu 2017. godine ilegalni migrant, najvjerojatnije iz Sirije, upao je u bunar dubok dvadesetak metara u Bijelom Brdu. Iz bunara su ga živog izvukli osječki vatrogasci. S pomoću krana s tehničkog vozila i opreme za spašavanje osigurali su unesrećenog, izvukli ga iz bunara i predali liječničkoj ekipi Hitne medicinske pomoći.

Sandra Lacić
Pripanici HGSS-a Stanica Osijek godinama upozoravaju na opasne nezaštićene bunare u Slavoniji i Baranji
Možda ste propustili...

NESREĆA NA JUGU 2 ŠOKIRALA OČEVICE

Nakon udara, djevojčica je 100 metara vožena na haubi

PROMETNA NESREĆA U KANIŽI KOD SLAVONSKOG BRODA

Autom se zabio u betonski mostić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana