TvObzor
SARAJEVO FILM FESTIVAL U PROGRAMU KREATIVNE EUROPE

Najbolje rangiran od 95 festivala
Objavljeno 15. svibnja, 2020.

Sarajevo Film Festival sedmu je godinu zaredom dobio podršku programa Kreativna Europa putem poziva Podrška filmskim festivalima. Od 95 prijava filmskih festivala iz brojnih zemalja Europe, među kojima su Francuska, Italija, Njemačka, Poljska, Norveška, Finska, Gruzija, Ukrajina, Grčka, Hrvatska, Srbija…, uvjerljivo je najbolje rangiran Sarajevo Film Festival s osvojenih 98,5 bodova, od mogućih 100!


- Aplikacija Sarajevo Film Festivala, koju su nezavisni eksperti Kreativne Europe ocijenili najboljom, znači da je prepoznat kvalitet ovoga festivala i koncept koji je spoj najbolje regionalne, europske i svjetske kinematografije u prikazivačkom, kao i sektoru razvoja i poticanja filmske industrije (CineLink Industry Days) te obrazovnom sektoru koji pokriva program Talents Sarajevo. Kreativna industrija od posljedica pandemije koronavirusa oporavljat će se godinama. U ova izazovna vremena za filmske festivale i filmsku industriju u cjelini, ovakva odluka Kreativne Europe znači mnogo. Podrška Kreativne Evrope i ovako rangirana aplikacija znak je prepoznatljivosti kvalitete koncepta Festivala kao središnje platforme za filmsku industriju jugoistočne Evrope, kao i njegove realizacije te kao takva šalje ohrabrujuću poruku filmskim radnicima u regiji - izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.


Kreativna Europa program je Europske komisije za podršku i sufinanciranje projekata iz područja kulture i audiovizualnog sektora. Poziv Kreativne Europe Podrška filmskim festivalima raspisuje se dva puta godišnje, a mogućnost apliciranja imaju filmski festivali iz 38 zemalja.

Sarajevo Film Festival, već 26. po redu, bit će održan od 14. do 21. kolovoza 2020. N.Vek.