TvObzor

Eurovizija: Europe Shine a Light
Objavljeno 15. svibnja, 2020.
Hrvatska radiotelevizija u subotu, 16. svibnja u 21 sat na Prvom programu izravno prenosi posebnu emisiju Eurovizija: Europe shine a light. Naime, umjesto finala Izbora za pjesmu Eurovizije, gledat ćemo, uživo iz Nizozemske, zamjenski dvosati show kojim će se predstaviti svi nesuđeni natjecatelji ovogodišnjeg otkazanog natjecanja Eurosonga, pa tako i hrvatski predstavnik – Damir Kedžo. Show nudi jedinstven sadržaj za sve zemlje koje su trebale sudjelovati na Eurosongu 2021., njih 41. Cilj emisije je odati počast, inspirirati i povezati cijelu Europu i Australiju, u želji da se svim ljudima pruži nada i osjećaj povezanosti.


Osim 41 umjetnika koji će biti predstavljeni, vidjet ćemo i neke bivše pobjednike, zajedničku pjesmu koju će izvesti svi natjecatelji i trenutke inspiracije u međusobnim intervjuima u kojima ćemo otkriti kako se glazbenici snalaze u ovim vremenima... Voditelji su Chantal Janzen, Edsilia Rombley i Jan Smit, a urednica prijenosa Uršula Tolj.


O tom jedinstvenom projektu oglasio se i Damir Kedžo:


- Otkazivanje Eurovizije bilo je neizbježno u situaciji u kojoj smo se našli kao civilizacija. Cijeli svijet je u karanteni i nema javnih okupljanja. Naravno da je meni, mom timu i kompletnoj delegaciji žao što Europa i svijet nisu čuli Divlji vjetre na velikoj pozornici u Rotterdamu u punom sjaju. Ali sve je to život i iz njega treba uvijek uzeti onu bolju stranu.


Naime, u priprema za taj show naš pobjednik Dore svaki je dan u karanteni snimao svoje dionice, davao brojne intervjue i komunicirao s jako puno medija diljem svijeta i Europe. Tako su Damira željeli upoznati mediji od Australije, Italije, Turske, Španjolske, Ukrajine, Srbije, pa sve do slavnog BBC newsa, u čijem dokumentarcu je sudjelovao i naš predstavnik.


Osim toga, i najutjecajniji eurovizijski blog Wiwibloggs, od čijeg mišljenja i reakcija svake godine strepe milijuni fanova diljem svijeta, oduševljen je našim predstavnikom, kojeg su nakon intervjua u pisanoj formi ugostili u live javljanju. A intervjuirala ga je i jedna od najpoznatijih svjetskih blogerica Nikkie de Jager, čiji YouTube kanal NikkieTutorials prati 13 milijuna ljudi.


Snimio je Damir mnogo “virtualnih koncerata”, otpjevao nekoliko ultimativnih covera Eurovizijskih pobjednica i time pokazao svoje iznimne vokalne sposobnosti, odličan engleski jezik, ali i koliki je fan tog najvećeg glazbenog festivala u Europi.


- Cijelo ovo iskustvo je bilo puni krug. Od tuge zbog toga što nećemo ljudima predstaviti sve ono što smo spremali i zbog čega je cijeli tim bio iznimno fokusiran u danima prije otkazivanja - do sreće zbog silnih intervjua i mogućnosti da predstavim svoju zemlju i pjesmu “Divlji vjetre” na načine koje nam samo tehnologija 21. stoljeća može pružiti. Hvala svima, mom bendu, curama koje su sa mnom dijelile pozornicu u Opatiji i ovu virtualnu dok smo ljudima diljem Europe i svijeta pjevali "Divlji vjetre" online, svim ljudima iz delegacije HRT-a, svima koji su dali srce i dušu u ovih par mjeseci da se za našu glazbu i našu zemlju čuje u najboljem mogućem svjetlu. Moram reći da su me sve silne online obaveze oko Eurosonga držale u radnom pogonu cijelo ovo vrijeme. Pa je i obavezna karantena brže proletjela. Hvala još jednom svima i veselim se budućnosti - naglasio je Damir Kedžo. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIKŠA SELMANI, GITARIST VALETUDA

Lijep je osjećaj kad kroz glazbu tiho sudjeluješ u nečijem životu

2

DOKUMENTARAC “DO GRLA U PLASTICI” NA HRT-U

Priča o jednoj od najvećih prijetnji u ljudskoj povijesti

3

KRIMISERIJA “IME RUŽE” NA HRT-U

Ekranizacija glasovitog romana Umberta Eca