Svijet
NASTAVLJA SE BORBA PROTIV PANDEMIJE

Susjedne zemlje polako popuštaju mjere, ali granice će ostati zatvorene
Objavljeno 10. svibnja, 2020.

Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Bosni i Hercegovini povećan je u nedjelju za još četiri, nakon što je potvrđeno da su tri osobe umrle u bolnici u Doboju, a jedna u Cazinu, izvijestili su u popodnevnim satima iz entitetskih i županijskih zdravstvenih ustanova u toj zemlji.


Uz tri smrtna slučaja koja je prijavio Klinički centar u Banjoj Luci, ukupno umrlih u protekla 24 sata u BiH sada je sedmero.


Od početka pandemije u ožujku, do nedjelje je u BiH od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 111 osoba, a u gotovo svim slučajevima preminule su osobe starije životne dobi koje su istodobno bile i kronični bolesnici.


Entitetska ministarstva zdravstva objavila su kako je u posljednja 24 sata zaraza potvrđena kod još 26 osoba.


Time je ukupan broj zaraženih tijekom epidemije povećan na 2106. Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu kako se zbog razmjerno malog broja novozaraženih može očekivati nastavak popuštanja restriktivnih mjera.


"Pratimo popuštanja u Europi i regiji, i sukladno tome ćemo i mi postupati", kazao je Čerkez. Pojasnio je kako za sada režim kontrole granice ostaje isti, odnosno svi državljani BiH mogu ući u tu zemlju, no zbog zaštite ostatka stanovništva ostaje obvezna samoizolacija u trajanju od dva tjedna. Liberalizacija graničnog režima, koja bi značila otvaranje granica i za državljane drugih zemalja, prema njegovu bi sudu mogla uslijediti tek sredinom lipnja.


U Sloveniji su u nedjelju, nakon provedenih 625 testiranja na koronavirus, potvrđena tri nova slučaja infekcije, čime je ukupan broj oboljelih od početka epidemije 1457, objavila je u nedjelju slovenska vlada.


Umrla je još jedna zaražena osoba, pa je do sada broj umrlih ukupno 102.


U bolnicama je trenutačno 41 oboljeli, dva manje nego prethodnog dana, a od toga ih je na intenzivnoj njezi desetero, isto kao i dan ranije.


U Sloveniji je do sada obavljeno 62.828 testova na COVID-19, a među njima i serološki testovi na nacionalnom uzorku, koji su pokazali da je postotak populacije koja je bila u kontaktu s virusom relativno malen.


Broj novooboljelih i onih na intenzivnim odjelima u padu je, pa vlada u dogovoru s epidemiolozima nastavlja popuštati neka ograničenja, ali uz stroge protokole kako se sada pozitivni trendovi ne bi preokrenuli, jer je virus još prisutan.


Tako se od ponedjeljka ponovno otvaraju stomatološke ambulante koje sada mogu pružati sve usluge, ali pod posebnim uvjetima. U ambulante pacijenti će dolaziti nakon što se naruče, i samo ako su zdravi, osoblje će morati tijekom rada nositi zaštitni vizir, ili zaštitne naočale te vodoodbojni ogrtač, a ordinaciju će nakon obrade svakog pacijenta trebati dezinficirati.


Udruga liječnika dentalne medicine procijenila je da će tako strogi protokol jako usporiti njihov rad, pa neće moći obraditi sve pacijente, a privatnici postavljaju i pitanje velikih troškova zaštitne opreme, što će poskupjeti usluge.
Od početka pandemije dentalna medicina radila je samo preko regionalnih dežurnih službi za hitne slučajeve, jer je riječ o djelatnosti u kojoj se ne može izbjeći bliski kontakt s pacijentom, a postoji opasnost širenja koronavirusa putem aerosola.


Hina
Broj novooboljelih i onih na intenzivnim odjelima u padu je, pa vlade nastavljaju ukidati ograničenja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike