Crna kronika
PALEŽ VIKENDICE RADOVANA ORTYNSKOG

Baković i Bulat idu na slobodu uz jamčevinu
Objavljeno 5. svibnja, 2020.
Nakon gotovo dvogodišnjeg istražnog zatvora Baković će na slobodu ako uplati jamčevinu od tri i pol milijuna kuna

OSIJEK - Čepinčanin Dragan Baković (50), zvani Bambur, i Milan Bulat (54) mogli bi napustiti istražni zatvor, u kojem su gotovo dvije pune godine zbog sumnje da su sudjelovali u paljenju vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog. Iz istražnog zatvora Baković može izići čim uplati tri i pol milijuna, a Milan Bulat milijun kuna. Odluka je to sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku. U istražnom zatvoru nalaze se od 15. svibnja 2018. Obojica su u ponedjeljak na sud dovedena u lisičinama uz pratnju pravosudnih policajaca, i u skladu s mjerama zbog epidemije koronavirusa - sa zaštitnim maskama na licima i s rukavicama.Dragan Baković još je prije ponudio jamčevinu od tri milijuna kuna, a Bulat 750.000 kuna, no Vrhovni sud prihvatio je žalbu USKOK-a te su ostali iza rešetaka. Željka Pokupec, Bakovićeva odvjetnica, u ponedjeljak je opet pred sudskim vijećem predložila zamjenu istražnog zatvora blažom mjerom, odnosno jamstvom. Predložila je da mu se zabrani napuštanje Čepina i Osijeka, koji su povezani, te da mu se naloži javljanje Policijskoj postaji Čepin svakih sedam dana.



- Smatramo kako se opasnost od bijega može uspješno otkloniti i jamstvom. Za desetak dana bit će dvije godine otkako je u istražnom zatvoru, što je svakako utjecalo na okrivljenika da shvati važnost svoje prisutnosti u kaznenom postupku. Živi s obitelji u Čepinu. Grad Osijek i Čepin su mu centar življenja i rada, a Bosnu i Hercegovinu samo privremeno posjećuje. Slijedom svega navedenog, kao i činjenice da se radi o obiteljskom čovjeku, smatramo kako su ispunjeni uvjeti da se istražni zatvor zamijeni jamstvom - kazala je odvjetnica Željka Pokupec. To što Baković, rođenjem, ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine, rekla je, ne može imati značenje opasnosti od bijega. Isti prijedlog dala je i obrana Milana Bulata, s nižim iznosom jamčevine, s čim se Tonči Petković, tužitelj USKOK-a, složio.



Uz Bakovića i Bulata optuženi su i Jasmina Huzanić (33), Mario Tolić (42), Zdenko Ivanković (50), Robert Flačer (31) i Ivo Jerić (54).

Optužnica USKOK-a tereti Dragana Bakovića da je s Milanom Bulatom te najmanje s još jednom za sada nepoznatom osobom dogovorio da zapale vikendicu Ortynskog. Nakon dogovora Baković je otišao u Tomislavgrad kako bi izbjegao bilo kakvu vezu s njima, Jasmina Huzanić otišla je s Bulatom na Brač da bi se poslije lakše vratio s otoka, a Mario Tolić trebao je izvijestiti Bakovića kada će se vikendica zapaliti. Potom su Milan Bulat i nepoznata osoba 1. travnja 2017. zapalili vikendicu, no pri tome je došlo do eksplozije u kojoj je Bulat teško stradao. Potom je, prema optužnici, Baković organizirao njegov odlazak s Brača, brodom do kopna, a potom i prijevoz i liječenje u BiH te u Njemačkoj. Jasmina Huzanić ostala je cijelo vrijeme uz Bulata na području Tuzle. Baković im je osigurao novac i sve što je trebalo. Novac i poruke Bulatovoj supruzi je, tvrde tužitelji, prenosio Robert Flačer.
Sandra Lacić

BULAT: SAM SAM ZAPALIO VIKENDICU
Na samom početku suđenja svi optuženici rekli su da se ne osjećaju krivima, a Milan Bulat rekao je da se ne smatra krivim u dijelu u kojemu ga se tereti za zločinačko udruživanje. Naime, on je sudskom vijeću rekao da je sam zapalio vikendicu bivšeg glavnog državnog odvjetnika zbog nekih svojih razloga. Njegova je odvjetnica na jednoj od prethodnih rasprava rekla kako za paljenje jedne vikend-kuće u nenaseljenom vikend-naselju negdje na Braču nije bilo potrebno zločinačko udruživanje te da će dokazati da je Bulat to počinio sam.
Željka Pokupec

Bakovićeva odvjetnica

Smatramo kako se opasnost od bijega može uspješno otkloniti i jamstvom. Moj klijent se u istražnom zatvoru nalazi gotovo dvije godine i shvatio je važnost prisutnosti u kaznenom postupku
Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

Najčitanije iz rubrike