Autoglas
PRAKTIČNI SAVJETI ZA VOZAČE

Kako se u proljeće i ljeto može izbjeći zasljepljivanje
Objavljeno 28. travnja, 2020.

Savjete za sigurnu vožnju, koliko god nemalom broju vozača zvuče dosadno i pomalo štreberski, treba svako malo ponavljati. Sad, kad je stiglo proljeće, sunce izlazi ranije i zalazi kasnije. Međutim, zasljepljenje suncem može biti velika smetnja i često je prisutan faktor u sudarima. Podosta se nesreća, govori statistika MUP-a, zbilo upravo zbog zasljepljivanja vozača

Iako imamo mnogo načina koji nam pomažu u zaštiti od odsjaja, često ih zaboravimo koristiti. A distrakcija zbog zasljepljivanja može biti fatalna, pogotovo ujutro i u kasno popodne, kad je sunce nisko. Stoga vam donosimo nekoliko kratkih savjeta kako ostati siguran na cesti uz blještavilo sunca na čelu. Svakako držite vjetrobransko staklo i stakla na prednjim vratima čista iznutra i izvana. Razlog je jednostavan, prljavo staklo povećat će odsjaj i iskriviti sliku, što može dovesti do neželjenih posljedica. Druga stvar koji bi svaki vozač trebao imati uskladištenu u kabini automobila jest krpa ili jelenska koža, kako bi u svakom trenutku mogao pobrisati nečistoću koja se nakuplja na unutarnjoj strani vjetrobranskog stakla. Izvana pak provjerite ima li na staklu zalijepljenog trunja, smole ili pukotina, pogotovo ako ste parkirali ispod drveća. Također, zamijenite istrošene metlice brisača i pobrinite se da se posuda za tekućinu za pranje napuni kvalitetnim sredstvom za ljetne uvjete.

Koristite sjenilo za sunce! Možda to zvuči prilično očito, ali iznenađujuće mnogo ljudi zaboravi na njega. Ako vas zasljepljuje sunce, usporite i ostavite dodatni prostor između sebe i vozača ispred. To će vam pružiti više vremena za ponovnu kontrolu i procjenu situacije. Skuplje su, ali uložite u polarizirane sunčane naočale i ne zaboravite se odmoriti. Oči će vam se brzo naprezati ako žmirite. Imajte na umu da kada je sunce iza vas, da ćete vidjeti dobro, ali vozači koji vam dolaze u susret vas možda ne vide jer im je sunce u najgorem položaju za vožnju.

Lako se smesti kada sunce izlazi ili kad je pred vama zadivljujući zalazak. Čuvajući vjetrobran čistim i pogled osjenčanim tamo gdje je to moguće, pružit ćete sebi najbolju šansu da ostanete sigurni. Ako nosite sunčane naočale, imajte na umu da će zaštitu koju nude povećati u bilo kojoj mjeri zatamnjeni prozori. Budite spremni skinuti naočale kod ulaska u tunele ili na zasjenjenim mjestima, ali ih držite pri ruci.

Mato Pavliević
Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce