Osijek
SVEUČILIŠTE PREPOZNALO POTREBE TRŽIŠTA RADA

U jesen kreće Diplomski studij socijalnoga rada
Objavljeno 20. travnja, 2020.
Predviđeno je i 800 sati terenske nastave te značajna međunarodna suradnja

Tri godine nakon osnivanja Preddiplomskog studija socijalnog rada u Osijeku, Pravni je fakultet konačno dobio dozvolu za izvođenje sveučilišnog diplomskog studija. Ta odluka nije mogla doći u boljem trenutku s obzirom na činjenicu da prva generacija upisanih upravo završava svoje preddiplomsko obrazovanje.

Osnivanjem studija socijalnog rada ostvareno je nekoliko strateških ciljeva kako Pravnog fakulteta tako i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, kaže izv. prof. dr. sc. Branka Rešetar, predsjednica Katedre za obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu u Osijeku, katedre koja je predlagatelj pokretanja ovog studijskog programa, te ističe kolika je njegova važnost za Osijek i Slavoniju. "Konačno je ustrojen novi studij koji će obrazovati stručnjake za kojima postoji velika potreba na tržištu rada, a sudjelovanjem američkih i slovenskih nastavnika u kreiranju programa i obrazovnom procesu ostvaruje se međunarodna suradnja koja će studentima biti iznimno korisna. Također, sadašnji se studenti zadržavaju na našem sveučilištu i u regiji, a nakon više od dvadeset godina planiranja Osječko-baranjska županija dobila je drugi studij socijalnog rada u Republici Hrvatskoj", naglašava prof. Rešetar.

Praktična nastava
"Program Diplomskog studija socijalnog rada Pravnog fakulteta Osijek pripremit će studente za rad na dobrobiti pojedinaca i zajednice u kompleksnom okruženju 21. stoljeća. Studenti će već tijekom studija biti posvećeni istraživanju potreba slavonske regije, naučit će uvažavati specifičnu povijest ovog kraja, probleme u kojima se nalazimo i pri tome se fokusirati na budući razvoj lokalnih zajednica", kaže Rešetar i dodaje kako je cilj ovog studijskog programa promicati izvrsnost, stručnost, inkluziju, partnerstvo u zajednici i socijalnu pravdu, što smatra njegovom ključnom vrijednosti. "Posebno bih izdvojila značajan udio praktične nastave, a to je gotovo cijeli jedan semestar, odnosno 800 sati terenske nastave. Trenutno imamo približno 200 studenata, a za diplomsku smo razinu predvidjeli upis 40 redovnih i 30 izvanrednih upisnih mjesta", ističe.

Svaki novi studijski program u početcima razvoja treba pomoć. Osječki je Pravni fakultet već na preddiplomskoj razini ostvario niz suradnji s nastavnicima osječkog sveučilišta te umirovljenim profesorima socijalnog rada iz Zagreba, a na diplomskom se studiju ova suradnja proširila na međunarodnu razinu. "Nastavnici koji će izvoditi nastavu na Diplomskom studiju socijalnog rada ugledni su članovi europskih i međunarodnih strukovnih udruženja, a dolaze s ljubljanskog sveučilišta te američkog sveučilišta u Indiani", objašnjava prof. Rešetar te dodaje kako je za upis na preddiplomski studij potrebno imati položenu državnu maturu, kao i test razumijevanja i logičkog zaključivanja pročitanog teksta.

Visoka zapošljivost
"O polaganju prijamnog ispita za ovu godinu odlučit ćemo u skladu s krizom zbog epidemije. Diplomski studij mogu upisati u pravilu osobe koje su završile Preddiplomski studij socijalnog rada i stekle minimalno 180 ECTS bodova. Postoje i druge mogućnosti o kojima će informacije biti uskoro na našim mrežnim stranicama", kaže prof. Rešetar. Naglašava kako je potreba za socijalnim radnicima na tržištu rada golema, što je prepoznao i HZZO, koji predlaže povećanje broja upisanih i stipendiranih učenika za studij socijalnog rada. "Procijenjen rast potražnje u području zdravstva i socijalne skrbi na tržištu rada u EU-u je 10 - 19 %, a prema američkim projekcijama, do 2026. godine potražnja za ovim kadrom rast će za 16 %", zaključuje prof. Rešetar.

Veliko zadovoljstvo i olakšanje osjećaju i brojni studenti, uime kojih je za naš list svoja razmišljanja podijelila Nikolina Cvitkušić. "Napokon su se trud i upornost isplatili i postigli smo ono što smo htjeli, i to svi zajedno, što je također bitno za socijalni rad, da ono što radite - radite timski. Mislim da ovo nije samo velika vijest za nas, ovo je velika vijest i za cijelu Slavoniju, jer će uskoro 200 mladih ostati ovdje, nastaviti svoje obrazovanje i život baš u našoj Slavoniji, a to je i više nego uspjeh. Drago mi je da smo dokazali kako je ovo moguće, iako je bilo trenutaka kada smo strahovali da nema ništa od našeg ostanka ovdje. Osječko sveučilište, kao i Uprava Pravnog fakulteta, zajedno sa studentima postigli su veliki uspjeh, na čemu smo svi mi, studenti, uistinu zahvalni", naglasila je Cvitkušić.

Ema Nenadić
200

studenata trenutačno je na preddiplomskom studiju socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Osijeku
KOMPETENCIJE
Više je kompetencija koje će steći studenti, a neke od njih su: rad s pojedincima, grupama, organizacijama i zajednicama kako bi se riješili njihovi problemi, rad na ostvarivanju ljudskih prava te pravedne socijalne, ekonomske i ekološke politike, ali i rad na politikama koje promoviraju ljudska i građanska prava. Studenti će naučiti pružati pomoć i podršku pojedincima, djeci i obiteljima koji su marginalizirani, potlačeni, diskriminirani, obespravljeni i siromašni.
osječki
DRUGI STUDIJ

SOCIJALNOG

RADA U RH
Najčitanije iz rubrike