Novosti
NOVI KRITERIJI

Potpore i onima koji su vratili otpuštene
Objavljeno 6. travnja, 2020.
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u ponedjeljak je izmijenilo kriterije za korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom. Na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a odlučeno je da poslodavac može ostvariti pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta za ožujak, ako je ponovno prijavio radnika u radni odnos i predao za njega zahtjev za dodjelu potpore, zaključno do 7. travnja, a da radnik nije ostvario pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti.


Za radnike koji su u ožujku bili prijavljeni u evidenciju nezaposlenih i ostvarili su pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, poslodavac ostvaruje pravo na potporu za travanj i svibanj ako ostanu zaposleni kod toga poslodavca.


Navedeno se ne odnosi na radnike kojima je radni odnos prestao zbog prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme, ili zbog odlaska u mirovinu. Također je omogućeno ostvarivanje potpore za radnike zaposlene do 19. ožujka 2020., kao i za radnike zaposlene u podružnicama predstavništva stranih tvrtki u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju HZZ-a.
Nadalje, povećan je iznos potpore na 4000 kuna za travanj i svibanj po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu. HZZ će također na temelju podataka od Porezne uprave izvršiti isplatu doprinosa (MO II stup), razmjerno visini dodijeljene potpore, i to iznos od 203,12 kn za 3. mjesec po radniku; iznos od 250 kuna za 4. i 5. mjesec po radniku. H
ODOBREN PRIJEDLOG
Korištenje mjere omogućeno je i tvrtkama u likvidaciji, ako imaju zaposlenih i podmiruju svoje obveze, napominje HZZ. Tom odlukom Upravno vijeće HZZ-a uzelo je u obzir prijedloge poslodavaca - Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, i Hrvatske udruge poslodavaca. Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno sa 7. travnja odobravat će se isplate troškova plaća za ožujak, travanj i svibanj.
Možda ste propustili...