Novosti
PREMIJER: DOBRO SMO REAGIRALI U SPRJEČAVANJU ŠIRENJA VIRUSA

Mjere relaksiranja ne smiju biti nagle
Objavljeno 6. travnja, 2020.
Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon videokonferencije sa stručnjacima da je Hrvatska od samog početka reagirala izrazito dobro u sprječavanju širenja koronavirusa. Plenković je izvijestio kako su se na sastanku mogle čuti procjene znanstvenika da je Hrvatska imala dobru strategiju od samoga početka, u usporedbi sa zemljama koje su mnogo bogatije od nas, imaju jaču istraživačku zajednicu, centre i zdravstvene sustave te u konačnici i više sredstava na raspolaganju.


Plenković smatra da treba nastaviti s politikom koja neće dovesti do problema u okviru zdravstvenog sustava, "što znači da moramo nastaviti s nabavom kvalitetne zaštitne opreme i zahvaliti na požrtvovnosti zdravstvenom osoblju te u ovoj fazi provoditi restriktivne mjere kalibrirajući ih sukladno potrebama hrvatskog gospodarstva".
"Naš cilj je da sve te mjere relaksiranja budu primjerene epidemiološkim preporukama i procjenama, da ne bi s prenaglim relaksiranjem došlo do povećanja broja oboljelih", ustvrdio je. Plenković je najavio da će kroz tjedne koji su pred nama zajednički donositi procjene o dinamici relaksiranja, ali vodeći računa o zdravlju. Kaže da će se ići s mjerama koje će omogućiti da sve ono što proizvode naši poljoprivrednici i OPG-ovi bude konzumirano na primjeren način, da se "građanima omogući iskorak prema tržnici, ali ne na način kako je to bilo ranije." Apelirao je da se građani ponašaju jednako odgovorno kao do sada, iako je najavljeno toplije vrijeme, što je izazov, da budu strpljivi i imaju povjerenje prema vlastima i stručnjacima. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike