Kultura
PORUKA MINISTRICE KULTURE UMJETNICIMA I DJELATNICIMA U KULTURI

U pripremi mali i mikro krediti za kulturnjake
Objavljeno 7. travnja, 2020.
Svjesni da je kriza zahvatila sve razine društva, gospodarski, kao i kulturni, javni, kao i privatni, iz Ministarstva su kulture za umjetnike i djelatnike u kulturi pripremili različite mjere kojima nastoje obuhvatiti sve segmente kulturnoga sektora, ističući prije svega duh solidarnosti i zajedništva kao temelje pravednog i demokratskog društva.


Mjerama žele obuhvatiti sve umjetnike i djelatnike u kulturi koji u ovim trenutcima krize, čiji je puni doseg teško predvidjeti, gube mogućnost djelovanja, čiji je društveni i ekonomski status u temeljima ugrožen. Njima žele ublažiti razorne posljedice pandemije koronavirusa, ali i nedavnog potresa koji je dodatno ugrozio djelovanje kulturnoga i umjetničkog područja, jednog od najranjivijih segmenata društva - ističe se u priopćenju koje potpisuje ministrica Nina Obuljen Koržinek.


- Vjerujemo da ste upoznati s mjerama za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 donesenim prošloga tjedna. Ministarstvo kulture donijelo je Odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima. Osnovni cilj ove mjere jest osigurati da se programska sredstva koja su odobrena i isplaćena na temelju Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH zadrže u sektoru te da se omogući isplata naknada i honorara prvenstveno samostalnim umjetnicima, umjetnicima koji rade honorarno i onima bez stalnih izvora prihoda. Donijeli smo i Odluku o obustavi revizije priznatih prava statusa samostalnih umjetnika na šest mjeseci - dodaje ministrica.


Uz to je Vlada usvojila i niz mjera koje se odnose na sve građane i pravne osobe koje su se našle u poteškoćama. Iz MK stiču mjeru Vlade koju provodi HZZ, a koja je usmjerena i na poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama, kao i na samozaposlene umjetnike i novinare https://mjera-orm.hzz.hr/potpora-ocuvanje-radnih-mjesta/. U pripremi su i mali te mikro krediti za poduzetnike u teškoćama, a pripremaju se i posebni programi potpore za pojedine grane gospodarstva u koje će biti uključene i kulturne i kreativne industrije. Banke su najavile, a neke već i započele s ugovaranjem počeka za kredite građana.


Nastavljaju s provedbom mjera koje se odnose na umjetnike koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost, a kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna. Onima koji su ostali bez angažmana zbog pandemije koronavirusa omogućit će se potpore u iznosu od 1.625,00 kn, odnosno 3.250,00 kn na tri mjeseca. Od 1. travnja otvoren je poziv za prijavu.


Ministarstvo radi i na razradi mjera potpore umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji nisu obuhvaćeni nijednom od do sada usvojenih mjera. Riječ je o umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove, a nisu samozaposleni, nisu ostvarili pravo na uplatu obveznih doprinosa i nisu ni na koji način registrirani osim članstva u strukovnim udrugama. Nekoliko strukovnih udruga dostavilo je MK-u precizne podatke o broju takvih umjetnika koji su ostali bez prihoda; no zbog nepostojanja registra nemoguće je procijeniti broj osoba o kojima je riječ, zbog čega je iznimno teško definirati osnovne kriterije potpore. Neke od strukovnih udruga, koje u svojim statutima imaju ustrojene fondove solidarnosti, najavile su isplate pomoći iz tih sredstava.
- U danima koji su pred nama nastavit ćemo voditi konzultacije sa svim strukovnim udrugama, jedinicama regionalne i lokalne samouprave i našim partnerima u Vladi, kako bi predložene mjere dobile širi okvir, a time i svoj puni smisao i doseg - ističe ministrica kulture. N.Vek.
U KRIZI KULTURA NE ZAMIRE
Znamo da u vremenima krize kultura ne zamire i zahvaljujemo svima koji ulažu dodatne napore da kulturne sadržaje učine dostupnima publici preko različitih digitalnih platformi, koje su trenutno jedino mjesto djelovanja. Iako ne mogu nadomjestiti intenzitet izravnog dodira s umjetnošću, pomažu nam u nadvladavanju tjeskobe i osjećaja samoće u koje smo svi uronjeni. Ministarstvo kulture razmatra i posebni ad hoc natječaj iz kojega bi se sufinancirale online aktivnosti za vrijeme krize, kako bismo i tako osigurali dodatne izvore financiranja za one čija je egzistencija ugrožena - piše u priopćenju.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike