Osijek
WEB-PLATFORMA PRODUŽENOG BORAVKA OŠ “MLADOST”

Igre, kvizovi, kreativni zadatci i mozgalice za dane u izolaciji
Objavljeno 7. travnja, 2020.
Svi hvale učiteljice Marinu Matoković, Jelenu Mrkonjić, Martinu Kovač i Željku Rakitić

Nakon što su škole zatvorile vrata, četiri učiteljice koje u OŠ "Mladost" inače vode produženi boravak nisu željele prekriženih ruku sjediti i čekati povratak svojih prvašića i drugašića. Napravile su za njih internetsku platformu u okviru koje im svakodnevno nude pregršt edukativnih i zabavnih aktivnosti za kvalitetno ispunjavanje dugih dana u izolaciji.

Njihova su imena Marina Matoković, Jelena Mrkonjić, Martina Kovač i Željka Rakitić, a njihov rad hvale svi - od ravnatelja škole Josipa Jukića do djece i roditelja iz "Mladosti" kojima je pravo osvježenje što je netko odlučio pokloniti pozornost njihovoj djeci na manje formalan način u odnosu prema uobičajenom učenju gradiva i pisanju zadaća. "Kada je došla nastava na daljinu, najprije smo mislile kako ćemo mi u školi raditi s djecom koju roditelji nemaju gdje zbrinuti za radnog vremena. No kako se ispostavilo da za time nema potrebe, a nije došao naputak što nam je raditi, ostale smo zatečene. S obzirom na to da se učiteljice bore s nastavom na daljinu, najprije smo njima ponudile pomoć oko zadaća i izrade edukativnih materijala. Uz to, ja svake večeri pratim Webinar - seminar na daljinu u sklopu Web-učionice - gdje se svake večeri predstavlja neki novi web- alat, i tamo sam dobila ideju da bismo mogle napraviti boravak na daljinu, odnosno internetsku stranicu na kojoj bismo mogle ponuditi neke drukčije materijale za učenike. Kolegice su odmah prihvatile i bacile smo se na posao", priča Marina Matoković, koja je s pomoću stečenog znanja na Webinaru kreirala internetsku stranicu te je zadužena za postavljanje sadržaju na nju. Sve četiri učiteljice zajedno stalno smišljaju nove igre, mozgalice, kvizove i kreativne zadatke koje potom čine dostupnim učenicima.

"U produženom boravku inače obilježavamo prigodne datume prema kojima s djecom tjedno obrađujemo teme. Najprije smo to htjele nastaviti, ali na drukčiji način. Započele smo Danom kazališta, informirale smo učenike da mogu od kuće svake nedjelje pratiti preko televizije predstave Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Potom su dobili zadatak istražiti tko je Branko Mihaljević, poslušati pjesmu ‘Zeko i potočić‘ kao njegovu najpoznatiju pjesmu, te smo im pokazale kako funkcionira kazalište sjena i kako bez opreme i posebnih materijala mogu pokretima tijela oživiti životinje i predmete u kući te se tako zabaviti i razvesliti svoje ukućane. Potom smo obrađivali ljetno računanje vremena, zašto se to i kada događa, ponovili su tako svoje znanje kazivanja na sat te smo ih podsjetile na igru ‘Dan i noć‘. Na Dan šala provodili smo niz zanimljivih aktivnosti na temu lažnih vijesti. Nadam se da će nam ministar Božinović i ministrica Divjak oprostiti, malo smo djecu zabavile na početku dana stavivši na stranicu lažnu vijest o tomu da se vraćaju u školske klupe u ponedjeljak. Jasno, odmah uz napomenu kako je riječ o lažnoj vijesti. No njihova prva reakcija na takav naslov bila im je odlična pouka kako treba sve što se pročita prihvatiti s rezervom. Također, da je važno i uvijek pročitati čitav tekst, kao i provjeriti datum kada je objavljen. Na Međunarodni dan knjige uputile smo ih na niz poslužitelja koji su trenutačno otključali svoje predloške za besplatno čitanje. Čitamo im i mi osobno, da nas malo čuju, imamo prvašiće kojima je to posebno važno", kaže Matoković te ističe kako sve četiri učiteljice najviše vesele povratne informacije učenika kojima se online produženi boravak jako svidio.

"Trudimo se komunicirati I s roditeljima i djecom. Imamo viber grupe, koje inače službe za lakšu komunikaciju u vrijeme redovnog produženog boravka, pa nam je tako svima najjednostavnije. Na taj smo način i obavijestile roditelje o onome što radimo, a i od njih dobivamo pozitivne povratne informacije. Primjećujemo da su sretni što smo ostvarili komunikaciju, što nismo zaboravile djecu kojoj nedostaje kontakt s učiteljicama. Bili su posebno oduševljeni našim karikaturama koje smo postavile na naslovnicu kako bismo inicijalno privukle njihovu pažnju. Kako nam djeca vole slati svoje radove, uskoro planiramo otvoriti i novu sekciju na stranici gdje će biti dječji radovi, odnosno galerija onog što smo radili", otkriva nam učiteljica Marina te dodaje kako internetski produženi boravak zacijelo neće biti ugašen ni nakon što se učenici vrate u školske klupe.

"Iskoristit ćemo platformu za trajno prikupljanje kreativnih sadržaja koji će uvijek biti djeci dostupni, te s pomoću kojih će i kod kuće moći ponoviti ono što im se u produženom boravku svidjelo, podijeliti to s roditeljima, braćom i sestrama, kao što to čine sada."

Ivana Solar
Marina Matoković

učiteljica

Trudimo se komunicirati I s roditeljima i djecom. Imamo viber grupe, koje inače službe za lakšu komunikaciju u vrijeme redovnog produženog boravka, pa nam je tako svima najjednostavnije. Roditelji su sretni su što nismo zaboravile djecu kojoj nedostaje kontakt s učiteljicama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike