Autoglas
MALO TKO RAZMIŠLJA O KUPNJI AUTOMOBILA

Katastrofa: Prodaja auta u ožujku potonula je 46 posto
Objavljeno 7. travnja, 2020.
Prometni stručnjak Željko Marušić traži brzu reakciju države, odnosno ukidanje enormnih davanja kod kupnje novih vozila

Očekivano, pandemija koronavirusa teško je pogodila automobilsko tržište. U Hrvatskoj je u ožujku prodano 2724 novih putničkih vozila, što je 45,9 posto manje (5041 prodano vozilo) nego u istom mjesecu prošle godine, podaci su Promocije plus, objavljeni u ponedjeljak. Prometni stručnjak Željko Marušić ocjenjuje da je to tek početak drastičnog pada prodaje i velike krize automobilske industrije.

Primat VW-a
Katastrofalan prodajni rezultat nije iznenađujući, jer su prodajni centri diljem Hrvatske prestali s radom i prije polovine ožujka. Također treba naglasiti kako je zakazala i kupnja flotnih vozila, a kada ona stane to se odražava i na cjelokupan rezultat. Naime, građani kao pojedinci kupuju samo 20 posto automobila, a sve ostalo je kupnja od strane velikih kompanija, ili rent’a’car tvrtki.

U ovom krnjem iščitavanju prodajnih brojki vidljivo je kako je najprodavaniji model u ožujku bila Škoda Octavia koja je kupcima isporučila 130 vozila, slijede VW T-Cross (99 vozila), VW Golf (84), Dacia Duster (82) te Suzuki Vitara (71). Prema podacima Promocije plus, i u prva tri mjeseca ove godine prodaja novih vozila je pala - prodano je 10.029 novih vozila ili 17,4 posto manje (12.139) u odnosu na isto razdoblje 2019.

U tom razdoblju najviše je prodano Volkswagenovih vozila, njih 1661, slijedi Škoda s prodajom 1481 novog vozila, potom Renault (657), Dacia (583), Hyundai (525) i Suzuki (524). Zanimljivo, Fiat je prodao više vozila ovog ožujka (113), nego lanjskog (82), Mini je prodao 16 automobila (lani 8), a Porsche jedan više u odnosu na lanjski ožujak. Odličan rezultat polučila je i Tesla, prodala je tri automobila u Hrvatskoj u ožujku, a lanjskog ožujka ni jedan.

Prema pogonskim gorivima u ukupnoj prodaji najveći udjel u tom razdoblju imali su benzinci - 58,4 posto ili 5855 komada. Istodobno, udjel dizelaša iznosio je 34,8 posto s prodanih 3492 vozila. Električnih vozila prodano je 62 (udjel 0,6 posto u ukupnoj prodaji), a hibrida 555 (5,5 posto). Prometni stručnjak Željko Marušić smatra da je ovo tek početak velike krize automobilske industrije i da će prodaja novih vozila i u idućim mjesecima drastično padati.

- Mnogima će biti, ili već jest, ugrožena osnovna egzistencija, i neće niti pomišljati na kupnju novog vozila, štoviše ni na kupnju polovnog. Prodaja se još dugo neće vratiti na staro stanje - procjenjuje Marušić.

Neizvjesna budućnost
Naglašava da će čitava autoindustrija nastradati zbog aktualne krize izazvane koronavirusom, i da bi najveći pad mogle imati tvrtke koje prodaju vozila tzv. srednje klase. U Hrvatskoj će, smatra Marušić, mnogi ljudi pritisnuti teškom svakodnevicom shvatiti da mogu živjeti i bez auta.

Marušić još ističe da bi pad prodaje novih vozila u idućim mjesecima u Hrvatskoj mogao biti i veći od 70 posto. Predlaže stoga brzu reakciju države, odnosno ukidanje enormnih davanja prilikom kupnje novih vozila. “Država kasni s mjerama, istoga trena mora se reagirati. Predlažem hitno ukidanje trošarina na nova vozila koja imaju pet zvjezdica za sigurnost prema Euro NCAP-u”, zaključuje Marušić.

Milan Bugarić/H
STRMOGLAVI PAD POŽEŠKIH TABLICA
Da je prodaja flotnih vozila stala, može se vidjeti u broju novoregistriranih automobila po regijama, a najbolje na primjeru Požeško-slavonske županije. Naime, lani je upravo u ožujku snažno skočio broj novoregistriranih vozila s PŽ registracijskim oznakama (na četvrto mjesto), a ona je sada tek na 17. mjestu sa svega 130 novoregistriranih vozila. Zapravo, ovo je realna brojka. Požegu je sada zamijenila šibenska regija koja je na visokom četvrtom mjestu. Krnju listu opet predvodi Zagrebačka regija koja uzima 40 % autotržišta.
45,9

posto manji je broj kupljenih vozila u odnosu na lani
130

Škoda Octavia našlo je put do kupaca u ožujku ove godine
Ovo je tek početak drastičnog pada prodaje i velike krize automobilske industrije