Ekonomija
ROBNA RAZMJENA

Izvozimo hranu u 119 zemalja, najviše u Italiju
Objavljeno 7. travnja, 2020.
U Hrvatsku se uvozi prehrambenih proizvoda iz 118 zemalja, najviše iz Njemačke, Slovenije, Mađarske i Nizozemske

Hrvatska izvozi poljoprivredno-prehrambene proizvode u čak 119 zemalja. Najviše poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izvezlo se u Italiju.

Vrijednost izvoza u Italiju u 2018. iznosila je 329,7 milijuna eura, što u ukupnom izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda čini udjel od 15,8 %, Sloveniju (vrijednost izvoza u Sloveniju iznosila je 328,9 milijuna eura), Bosnu i Hercegovinu (vrijednost izvoza u BiH iznosila je 289,9 milijuna eura), Njemačku (vrijednost izvoza u Njemačku iznosila je 157,7 milijuna eura), i Srbiju (vrijednost izvoza u Srbiju iznosila je 140,6 milijuna eura). Među deset najvažnijih izvoznih tržišta bile su još Austrija, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Rumunjska i Crna Gora.

Kad je riječ o robnoj razmjeni u 2019. Hrvatska je, prema do sada dostupnim podacima Hrvatske gospodarske komore, u 11 mjeseci prošle godine uvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 3,1 milijardu eura, što je u odnosu na isto razdoblje 2018., za 12 posto više, dok je izvoz porastao za osam posto, odnosno na dvije milijarde eura. Za navedenih 11 mjeseci povećali smo negativnu razliku izvoza i uvoza u odnosu na 2018. za 19 posto, na 1,15 milijardi eura.

Igor Mikulić, viši stručni suradnik Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri Županijskoj komori Osijek, kaže da je "koronakriza usporila protok roba na svim razinama, kako unutar zemlje, tako i u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Kada je riječ o izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a njih s područja Osječko-baranjske županije mnogo više izvozimo nego uvozimo, u proteklih mjesec dana, od kada je eskalirala ova kriza, nemamo egzaktnih pokazatelja. Izvoz je smanjen, ali nije zaustavljen. Primjerice, nekoliko proizvođača isporučilo je u veljači i početkom ožujka tovnu junad u Libanon. Naši proizvođači izvoze svoje proizvode – stočnu hranu, suhomesnate proizvode, sireve, vina… Prelasci granica sa zemljama EU-a usporeni su, ali izvoz ide brže nego prema Srbiji, BiH ili Sjevernoj Makedoniji. Koliki je problem ta spora protočnost može se vidjeti na primjeru izvoza stočne hrane iz jedne naše velike tvrtke u BiH. Svakoga dana u prosjeku jedan kamion sa stočnom hranom odlazi prema BiH. Od polaska kamiona do istovara potrebna su dva do tri dana, a u normalnim okolnostima jedan dan. Naše tvrtke ulažu napore kako bi isporučile proizvode inozemnim kupcima, jer je to i veliko jamstvo za razvoj poslova i kada završi ova situacija".

Kad je riječ o uvozu u 2018. godini uvezeno je poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz

118 zemalja, a najviše iz Njemačke (vrijednost uvoza iznosila je 462,3 milijuna eura), Italije (vrijednost uvoza iz Italije iznosila je 379,4 milijuna eura), Slovenije (vrijednost uvoza iz Slovenije iznosila je 308,9 milijuna eura), Mađarske (vrijednost uvoza iz Mađarske bila je 297,6 milijuna eura), i Nizozemske (vrijednost uvoza iz Nizozemske iznosila je 259,3 milijuna eura).

Zdenka Rupčić
POVEĆANA POKRIVENOST UVOZA IZVOZOM
Deficit razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u istom je razdoblju manji za 3,3 %, dok je pokrivenost uvoza izvozom povećana za 2,6 postotna boda. U 2018. godini u strukturi ukupne razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda najviše se trgovalo s državama članicama Europske unije i CEFTA-e. S članicama EU-a ostvareno je 78,2 % ukupne vrijednosti razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a sa zemljama CEFTA-e 15,1 %. U razmjeni sa zemljama CEFTA-e ostvaren je suficit od 366,2 milijuna eura, a s članicama EU-a deficit od 1380,8 milijuna eura.
Igor Mikulić

Županijska komora Osijek

Naše tvrtke doista ulažu velike napore kako bi isporučile proizvode inozemnim kupcima, jer je to i veliko jamstvo za razvoj poslova u vrijeme kada završi ova izvanredna situacija u čitavom svijetu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike