Mozaik
TAMBURAŠKI SASTAV LEGE

U pjesmi “Ulice gore”
predstavili novi zvuk
Objavljeno 7. travnja, 2020.

Tamburaški sastav Lege izdao je svoj novi singl "Ulice gore". Sastav je to koji od svog osnivanja igra na kartu inovativnog crossover muziciranja kao ideju vodilju kojom vrlo učinkovito i svrhovito gotovo nevidljivom čini granicu između tamburaške, na tradiciju naslonjene, glazbe i modernog pop-rock zvuka. Istovremeno se oslanjaju na dosadašnju vrlo plodonosnu suradnju s Borisom Đurđevićem, bezbroj puta dokazanim majstorom u fuzioniranju naoko nespojivih glazbenih izričaja (pjesme "Za nju protiv nje" i "Stavi ljubav na pauzu"), pa je tako i nastala nova pjesma "Ulice gore", treća u trilogiji Lege/Boris suradnje. Unatoč nikad manje tamburice i dosad najočitijem Borisovu elektronskom bubanj/bas pečatu, te dojmljivom, sada već prepoznatljivom Karlovom "šmirgl rock-vokalu", jasno je da Lege u svom poigravanju notama i dalje inzistiraju na "slavonstvu" kao korijenu, polazištu svog sviranja, što ih potvrđuje kao predvodnike tamburock vala. U svakom se odsviranom tonu u proteklom razdoblju, od objavljivanja posljednjeg singla, osjete iskustvo, mirnoća i sigurnost stečeni na bezbrojnim svirkama. Jednako tako, čuje se i ozbiljno pomlađivanje u redovima ritam-sekcije (na bubnju), kao i nova ukupnost, kompatibilnost zvuka koju su dobili novim, sedmim članom benda na klavijaturama.

 

 



Usprkos svim predizbornim i postizbornim koalicijama koje posljednjih godina naši mediji obožavaju, Lege su i dalje apolitični, ne zauzimaju niti preporučuju stranu ili stav, ne prodaju "izme" nijedne vrste. Pjevaju o ljubavi, pozivaju na slavlje i radost življenja i kao što je pjevao, također Slavonac, Krešo Blažević: za to ne treba valjani razlog, za to ne trebaju filozofije!

Podsjetimo, Tamburaški sastav Lege čine: Karlo Cvetković (vokal), Domagoj Zrinski (prim i el. prim), Matija Bertin (basprim), Ervin Sabo (gitara i basprim), Vedran Kelava (bas-gitara), Leo Ižaković (bubnjevi) i Dario Harkanovac (klavijature). T.K.

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike