Novosti
OPORBA O POSLJEDICAMA KRIZE

SDP predlaže mjere za najugroženije građane
Objavljeno 6. travnja, 2020.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u nedjelju je predstavio treći paket od deset mjera za pomoć građanima "težak" 1,7 milijardi kuna, kojim njegova stranka predlaže ublažavanje posljedice krize za više od milijun socijalno najugroženijih građana. "Zbog epidemije koronavirusa očekuje se značajan pad gospodarske aktivnosti, veliki porast nezaposlenosti i pogoršanje socijalnog položaja najugroženijih skupina u društvu. U samo nekoliko tjedana krize za više od 400 tisuća radnika prijeti gubitak radnog mjesta, više od 20 tisuća već ih je dobilo otkaz, od HZZ-a više od 37 tisuća nezaposlenih prima prosječnu naknadu od 2600 kuna, što je nedovoljno za život, dok ih 100 tisuća na burzi ne prima nikakvu naknadu, a u krizi nemaju nikakvu perspektivu zapošljavanja“, upozorio je Bernardić na konferenciji za novinare naglasivši da, nakon gospodarstvu, Vlada mora pomoći i građanima.

Kazao je i da je više od 5,5 tisuća stalnih sezonaca ostalo kod kuće bez ikakve naknade, ima i 70 tisuća primatelja socijalne pomoći do 900 kuna, što je nedovoljno za preživljavanje, 400 tisuća građana ostvaruje prihode ispod praga siromaštva, dok u još teži položaj zapadaju blokirani građani.

SDP zato predlaže paket od deset mjera kojim se pomaže nezaposlenima, blokiranima, umirovljenicima, socijalno ugroženima, stalnim sezoncima, svima koji teško žive i jedva preživljavaju u ovim kriznim vremenima. Taj paket, pojasnio je, predviđa naknadu od najmanje 4000 kuna mjesečno za 20 tisuća nezaposlenih koji su dobili otkaz zbog koronakrize, naknadu u visini pola minimalne plaće mjesečno, odnosno 1625 kuna, za 100 tisuća nezaposlenih na burzi koji zbog krize ne mogu pronaći posao.H