Ekonomija
I DALJE NA SNAZI MJERE BIOSIGURNOSTI OD ASK-A

Mjere protiv koronavirusa jačaju i sigurnost od kuge
Objavljeno 6. travnja, 2020.
Hrvatska je i dalje slobodna od afričke svinjske kuge, mjere traju i dalje

Afrička svinjska kuga (ASK), globalna epidemija koju izaziva virus protiv kojeg nema cjepiva, u 2019. je prouzročila pad proizvodnje svinja za, procjene su, oko 10 %. U masovnoj histeriji oko COVID-19 virusa potpuno je zaboravljen asfivirus (ASF virus).


A baš nedavno, u Poljskoj, na granici s Njemačkom (12 km), velika farma od 23.000 svinja, od kojih 7000 krmača, potvrdila je bolest ASF. To je prvi proboj u Poljskoj na velikoj farmi. Poseban problem je blizina Njemačke, drugog najvećeg proizvođača svinja u Europskoj uniji (EU) koji diktira tržište cijelog EU-a. Bitka protiv te opake bolesti ne smije za nas biti manje važna i dalje moramo biti vrlo aktivni u prevenciji i provedbi mjera protiv ASK-a. Upozorio je i podsjetio na prijetnju od ASK-a, koja u općoj pozornosti prema koronavirusu i mjerama protiv njegova širenja kao da prolazi ispod radara, Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge velikih proizvođača svinja.

Migracije

ASK se nedavno, nakon rujna, vratio u Srbiju, a u ožujku i u Kinu. U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su i dalje sve biosigurnosne mjere vezane za sprječavanje ulaska i širenja kuge u RH na snazi, neovisno o situaciji s koronavirusom. Tako svinjogojci provode dvostruke mjere – i oko ASK-a i COVID-a – RH je i dalje slobodna od ASK-a, ističe državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak.


Planirana izračunana godišnja migracija divljih svinja (glavnih vektora prijenosa bolesti, jest 50-60 km godišnje – podatak za sve one koji prate kretanje ASK-a u okruženju poput Srbije, a još prije je utvrđena i u Mađarskoj.


Kraljičak ističe da su i dalje na snazi sve biosigurnosne mjere oko ASK-a, i dalje teče pojačan odstrel divljih svinja, a da je veterinarska služba izuzeta iz mjera Nacionalnog stožera vezanih za ograničavanje kretanja.


– Posebno smo se zauzeli za to vodeći se time da se zaštita javnog zdravlja životinja provodi u cijelosti, da sve ovlaštene veterinarske organizacije imaju nesmetano kretanje u obavljanju djelatnosti i zaštiti zdravlja životinja, a time i nesmetanost u provedbi mjera - kaže Kraljičak.


U Središnjem savezu udruga uzgajivača svinja Hrvatske kažu da svinjogojci i dalje uredno provode mjere biosigurnosti vezane za ASK.


Predsjednik Goran Jančo podsjeća da je Pravilnik o biosigurnosti na farmama na snazi još od prije 10 godina, no da je posebno aktualiziran s preventivom protiv ASK-a. I on u svom uzgoju neprekidno provodi biosigurnosne mjere – dvostruka ograda, posebna odjeća i obuća, dezinfekcija, odredbe za zaposlene na farmi da ne smiju biti lovci i dr.


– Istina, mjere oko ASK-a sada su manje u fokusu zbog COVID-19. Epizootioloških podataka oko ASK-a nemamo, no moram reći da ove mjere oko kretanja ljudi i stvari zbog COVID-19 pozitivno utječu i na preventivu, suzbijanje širenja ASK-a poput dezinfekcije ljudi, kamiona... - ocjenjuje Jančo.
Proizvodnja

- Svi koji su zaduženi na provedbi mjera biosigurnosti i dalje aktivno rade svoj posao. Do 1. travnja u pojačanom odstrelu odstrijeljeno je 37.000 divljih svinja - kaže Kraljičak dodajući, istina, da je među lovcima bilo raznih tumačenja uredbi kada je o lovu riječ. Za nama je i sezona svinjokolja, prva u uvjetima obvezne provedbe mjera biosigurnosti vezanih za sprječavanje širenja ASK-a. Vezano za svinjokolju, one su donijele više obveza poput pregleda i dr., a na površinu izbacile i slabe karike kao što je dosadašnja loša kategorizacija objekata s uzgojima; većina njih ili nije uopće kategorizirana ili je bila u nedovoljnoj kategoriji 1. Kraljičak kaže kako je provedbom mjera ta slika znatno poboljšana.


– Sada je u kategoriju 2 prešlo oko 70 % objekata - dodaje Kraljičak. U provedbi odnosno kontroli provedbe biosigurnosti resorno ministarstvo snimilo je sveobuhvatno stanje na terenu u svinjogojskoj proizvodnji koja se bazira sada na oko 110.000 krmača. Njezina vrijednost u RH je oko milijardu kuna; kako bi se nadoknadila šteta da se takva vrijednost dovede u pitanje? Zato je provedba mjera biosigurnosti izuzetno bitna, kao i sada provedba mjera oko pandemije, povlači paralelu Kraljičak. RH je od Europske komisije dobila status da je slobodna od klasične svinjske kuge.
Nezamjenjiv, dragocjen status s pratećim certifikatom tako je sada krucijalan i u priči s ASK-om, a za nastupe na tržištima EU-a i trećih zemalja.


Suzana Župan
POMAŽE SE SEKTORU MESNE INDUSTRIJE
- Svim naređenim mjerama i onim što radi veterinarska struka čuva se javno zdravlje životinja, a time se pomaže i sektor mesne industrije – da se proizvodi mogu plasirati na tržišta Europske unije i trećih zemalja. Važno je da taj proces ne bude prekinut i zato je Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske usvojio naše napore da se veterinarske službe svrstaju u žurne službe, da nemaju obvezu praćenja mjere ograničenog kretanja. Sve ove mjere koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite donose se na bazi procjene rizika. Isti model je i kada je u pitanju zdravlje životinja i odredba mjera za njihovu zaštitu od bolesti – imaš procjenu rizika i na tom temelju donosiš odluke. Mi smo morali imati statističke, matematičke pokazatelje da vrednujemo rizik - kaže Željko Kraljičak
Provedbom mjera protiv ulaska ASK-a znatno bolja kategorizacija objekata - 70 % ih je sada u kategoriji 2
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike