Novosti
OKRUGLI STOL

SDP-ovi gradonačelnici predstavili mjere za pomoć građanima i gospodarstvu
Objavljeno 4. travnja, 2020.

ZAGREB - SDP-ovi gradonačelnici Čakovca, Umaga, Trogira, Koprivnice i Vrbovca te načelnica Omišlja predstavili su u subotu, na virtualnom okruglom stolu, mjere koje poduzimaju na lokalnoj razini kako bi pomogli građanima i gospodarstvu suočenima s krizom izazvanom epidemijom koronavirusa.

Prema riječima čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, u tom su gradu posegnuli za jednokratnom financijskom pomoći građanima pogođenim krizom. Također, građane i poduzetnike su oslobodili od plaćanja najma prostora, korištenja javnih površina, odvoza smeća i komunalne naknade, spomeničke rente, roditelje od plaćanja vrtića, muzičke škole, produženog boravka, a neće obračunavati ni kamate, niti će vršiti ovrhe. Gradonačelnik je istaknuo i kako će donirati svoju plaću za ožujak za kupnju laptopa djeci, te planira ukinuti vijećničke naknade i uskrsnice za gradske djelatnike, kojima će se također smanjiti plaće.

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović kao antikrizne mjere navela je oslobođenje od plaćanja vrtića i produženog boravka u školi, odgodu prisilnih naplata i iseljenja, zateznih kamata, odgodu naplate naknada za poslovne prostore, zakupnina javnih površina za terase i montažne objekte, komunalne naplate i računa poduzetnicima koji su zbog svoje orijentacije na turizam najviše pogođeni. Osobama koje su dobile koncesiju za korištenje pomorskog dobra odgodit će plaćanje na tri mjeseca, kao i prisilnu naplatu, a neće obračunavati ni zatezne kamate, rekla je.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese naveo je da su smanjili plaće u gradskoj upravi i gradskim ustanovama za 11 posto, a gradonačelniku i zamjenicima za 50 posto. Prikupljeni novac služit će kao fond za pomoć onima s najvećim financijskim problemima. Odgođeno je plaćanje komunalne naknade i komunalnih doprinosa, uvedena mjera besplatnog parkinga, te su gradske parcele ustupljene za poljoprivredu. Grad je pomogao hitnoj pomoći kupnjom respiratora u iznosu od 170 tisuća kuna.

Oslobađanje od plaćanja vrtića, komunalne naknade, zakupa...

Gradska uprava Trogira građanima i poduzetnicima pomaže tako da ih je oslobodila plaćanja vrtića, sportske klubove plaćanja članarine dok traje zabrana sportskih natjecanja, te je povećana jednokratna pomoć, a gradonačelnik Ante Bilić rekao je i da će sve koji ostanu bez posla osloboditi komunalne naknade. Oslobodili su poduzetnike od plaćanja zakupa javnih površina, a ni prostor na tržnicama neće se morati plaćati. Plaće u gradskoj upravi smanjene su za 10 posto, dužnosnicima za 15 posto, a ušteđeni novac poslužit će za očuvanje standarda sugrađana.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić rekao je da su osmislili mjere teške 10 milijuna kuna. Plaće gradonačelniku i zamjenicima smanjene su za 15 posto, a 10 posto djelatnicima grada, ukida se vijećnička naknada i naknada upravnim i nadzornim odborima, roditelje se oslobađa od plaćanja javnih i privatnih vrtića, obrta dadilja, a one koji su ostali bez posla oslobađa se odvoza otpada i komunalne naknade. Svim poduzetnicima koji su zatvoreni neće se naplaćivati korištenje javnih površina, otpad ni varijabilni dio u cijeni vode.

Na virtualnom okruglom stolu "Mjere koje SDP provodi na lokalnoj razini za pomoć građanima i gospodarstvu" vrbovečki je gradonačelnik Denis Kralj kazao je kako su za građane toga grada predložene mjere poput oslobođenja od plaćanja vrtića, te komunalne naknade građana koji će ostat bez posla, stoji u priopćenju SDP-a.
(Hina)