Novosti
POTVRĐENO IZ NEKOLIKO IZVORA

Novinski papir ne prenosi virus, ne nasjedajte na lažne vijesti
Objavljeno 4. travnja, 2020.
Znanstveni dokazi upućuju na to da su porozne papirnate površine sigurne od koronavirusa

Ako sada čitate ovaj tekst u tiskanom izdanju Glasa Slavonije, možete biti bez brige jer novine koje držite u ruci možda nisu sasvim sterilne, ali posve izvjesno ne prenose Covid-19. Naime, tehnologija tiskanja i distribucije novina takva je da - ako ste pretplatnik Glasa Slavonije - vi ste prva osoba koja je dotaknula svoj primjerak koji vas čeka u poštanskom sandučiću svakog jutra.


Složenost procesa pravljenja novina je prevelika da bi se mogla opisati u samo jednom tekstu. Proizvodnja novina počinje događajem, a završava prvim otisnutim primjerkom. No samo tiskanje novina odvija se na tiskarskom stroju kroz koji velikom brzinom prolazi papir koji se zbog trenja, pritiska i tehnologije tiskanja zagrijava na visoku temperaturu, koju teško da mogu preživjeti mikroorganizmi bilo koje vrste, uključujući i viruse i bakterije. "Vruće vijesti" je izraz koja vuče podrijetlo iz zlatnog doba novina i značio je sasvim nešto drugo nego danas. Naime, novine su prodavali kolporteri na ulicama uzvikujući da su vijesti još vruće - što je značilo da su novine tek izišle iz tiskare i primjerci su još bili topli.


Iako je danas tehnologija tiskanja novina napredovala, i dalje je ostala jedna konstanta - tiskanje novina je "vruć" postupak.


Nakon što iziđu iz tiska, novine se strojno pakiraju (sa zaštitnim slojem papira oko svakog paketa) i preuzimaju ih naši distributeri koji obilaze vaš grad ili selo u ranim jutarnjim satima i ubacuju novine u vaš poštanski sandučić. Raznosači novina i inače nose rukavice, ne samo zbog pojave virusa nego zbog posve drugog razloga. Naime, kada se novine otiskaju, boja je još uvijek svježa i treba joj neko vrijeme da se osuši, stoga su raznosači Glasa Slavonije upotrebljavali rukavice kako se ne bi crnih ruku vratili kući. Tako da je pretplatnik uvijek bio prva osoba koja dotiče svoj primjerak Glasa.


Da nema straha od prijenosa virusa preko novina objavljeno je i na stranici Vlade RH koronavirus.hr preko koje obavještava građane o svim bitnim službenim informacijama koje se tiču pandemije. Na koronavirus.hr objavljena je zanimljiva činjenica o tome može li se prenijeti virus preko tiskovina. Tako i službena stranica Vlade kaže kako je "rizik da se zarazite ovim putem vrlo nizak". "To je zbog toga što prijenos virusa ovisi o brojnim elementima, kao što su: količina virusa kojom je neka površina izložena, vrijeme koje je virus proveo na nekoj površini, utjecaj okoline te drugi razlozi", stoji na vizualu koji su podijelili na Facebooku.


Međunarodno udruženje za novinske medije (INMA) dobiva mnogo upita o tome može li se Covid-19 prenijeti preko tiska. Profesor Günter Kampf sa Sveučilišta Greifswald sa svojim je timom znanstvenika istraživao koliko se koronavirus zadržava na različitim materijalima - plastici, staklu, čeliku, aluminiju, drvu, papiru i keramici. Došli su do zaključka da koronavirus na metalnim, plastičnim i staklenim površinama može preživjeti do devet dana. Na papiru se virus zadržava 24 sata, ali ti sati opadaju kada je papir izložen zraku. Studija Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), Centra za kontrolu bolesti (CDC) i znanstvenika sa Sveučilišta Princeton objavljena prošlog tjedna u New England Journal of Medicine pokazala je da je najmanja razina prijenosa koronavirusa bila preko bakra i kartona. Istraživači su otkrili da se snaga virusa na tim materijalima prepolovi svakih 66 minuta. Slijedom toga, šest sati kasnije održivost je samo dva posto - a novine ne koriste karton, nego papir mnogo porozniji od kartona. I virolog George Lomonossoff dotaknuo se prijenosa virusa preko tiska. Mišljenja je da su novine prilično sterilne zbog načina na koji se tiskaju i procesa kroz koji su prošle. Zaključno, znanstveni dokazi upućuju na to da su porozne papirnate površine, u koje pripada i novinski papir, sigurne od koronavirusa jer dosad nije zabilježen ni jedan jedini slučaj prijenosa virusa preko novinskog papira. Paradoksalno, premda tiskarska boja i nije možda najzdravija stvar na svijetu, novine su same po sebi jedan od sterilnijih proizvoda moderne civilizacije.


Spomenimo samo da su stare novine služile kao higijenski proizvod, koji je pokupovan ovih dana s polica trgovina, više od sto godina (a u nekim nerazvijenim zemljama još služe toj svrsi). No jednako tako i Britanci stoljećima umataju svoj nacionani specijalitet "fish & chips" u novinski papir i dandanas ga tako prodaju i jedu jer je to stvar tradicije. Premda su se neki znali otrovati od stare ribe, nije bilo podataka da se itko ikada razbolio od novinskog papira.
Uglavnom, Glas Slavonije pod tim imenom postoji od lipnja 1943. i od onda su novine izlazile za vrijeme svih sezona gripa, izlazile su i 1972. za vrijeme variole vere - i možemo s priličnom sigurnošću tvrditi da nismo nikoga zarazili. Stoga, uživajte u svojem primjerku bez straha.


Vuk Tešija
Novine su same po sebi jedan od sterilnijih proizvoda moderne civilizacije. Uživajte u njima bez straha