Sport
S NOGOMETNOG TRAVNJAKA NA DRŽAVNU GRANICU

Izabela Lojna u obranu od korone stala na Bajakovo
Objavljeno 4. travnja, 2020.
Nogometašica kaže kako joj rad u ovoj kriznoj situaciji ne pada teško

Napadačica reprezentacije Hrvatske u ovim kriznim vremenima postala je stoperica u obrani Hrvatske! Naime, nogometašica Osijeka Izabela Lojna u kratko je vrijeme dres najbolje državne vrste zamijenila odorom hrvatske policije, u kojoj je na prvoj crti obrane, odnosno na graničnom prijelazu Bajakovo, gdje u ovo koronadoba kontrolira promet sa susjednom Srbijom.

Policajka
Zanimljiv je i neobičan život hrvatske reprezentativke, kao što je i ova naša svakodnevica po mnogome neuobičajena.

Lojna je na granični prijelaz stala neposredno nakon dolaska iz ciparske Larnace, gdje je pogodcima u mreži Meksika (1:1) i Finske (3:2) prilično pridonijela hrvatskom osvajanju tamošnjeg međunarodnog turnira Cyprus Women‘s Cup.

Sad je na zahtjevnom poslu već oko tri tjedna, a odoru MUP-a uskoro 28-godišnja Izabela nosi već dvije i pol godine, time si osiguravajući egzistenciju, koja se preko ženskog nogometa u našoj državi ne može ostvariti.

- Lijepo je bilo zabavljati se sportom koji obožavaš, ali došlo je vrijeme razmišljati o budućnosti, koju sam vidjela u policiji te nisam zbog toga požalila. Nije mi bio problem položiti, relativno zahtjevne, testove za upis u školu jer mi je uvijek tjelesna sprema bila na visokoj razini, a ni učenje teorije nije bio neki teži zadatak, tako da sam zaslužila sadašnji profesionalni status policajke i ubrzo poštovanje kolega. Ne pada mi teško ni sadašnja specifična kontrola transportnog prometa, koji se tretira na tri načina, u čemu smo se uhodali te sve teče bez problema, a nema ni straha od zaraze iako ne znamo što sve dolazi s druge strane, primarno u epidemiološkom smislu - prepričavala je rođena Puležanka kako joj teče svakodnevica u ovo vrijeme korone.

Nogomet predodređen
Lojna je rođena u Puli, ali bile su to ratne godine, kada je ženska čeljad s djecom s prve crte bojišta Otoka, pokraj Vinkovaca, odlazila na sigurnija mjesta u progonstvu.

Lojnin nogometni put zapravo nije iznenađenje, jer u Otoku praktički i nije bilo drugog spoarta, a društvo joj je bilo, uglavnom, muško, pa je bilo logično s njim i zaigrati.

- Šutanje lopte privuklo me na prvu, tako da sam godinama s dečkima često igrala ispred kuće. Sa 14 sam došla u NK Otok te dvije godine, zahvaljujući treneru Vladimiru Dragiću, igrala, kažu, uspješno, natjecateljske utakmice pionira. U obližnjem je Ivankovu tada bila ženska ekipa, kojoj sam 2008. pristupila te postala juniorska reprezentativka i zanimljiva ŽNK-u Osijek nakon jedne prijateljske utakmice. U Osijek sam došla 2010. godine i sljedeće smo desetljeće ekipno bile nedodirljive. Sve do prošle sezone, kada je primat otišao u Split, te je meni, ali i svim ostalim djevojkama, to postao najteži trenutak u karijeri. No puno više je lijepih i ugodnih nogometnih dana, u svlačionici na Mačkamami vlada obiteljska atmosfera, uz koju smo na putu povratka državnog primata. Neovisno kada to zbog ove situacije bude moguće, zadržat ćemo sadašnje prvo mjesto te pokazati da je prošla sezona bila tranzicijska i neće se skoro ponoviti - o proteklih je 14 nogometnih godina pričala Lojna, koja je već 12 godina reprezentativka Hrvatske. Ima sedam nastupa u našoj juniorskoj vrsti te 59 u A selekciji, za koju je postigla i jedanaest pogodaka. Za Osijek je zabila 90, od toga 16 u tekućoj sezoni, u kojoj joj je trener Tihomir Rudež dodijelio poziciju koja joj najviše odgovara - centralnog napadača. I sad je od špice postala obrambena snaga Hrvatske.

Dražen Lekšan
RAZUMIJEVANJE KOLEGA NA POSLU
Izabela je strah i trepet za suparničke vratarice i obranu, a tijekom karijere mijenjala je pozicije na kojima je igrala.

- Uglavnom sam igrala u napadu, a ponekad i na desnom boku, ali najviše mogu dati na mjestu iza centralnog napadača. Poštujem, međutim, odluke trenera i uvijek dajem maksimum, a da to nije tako, sigurno ne bih zasluživala pozive izbornika Hrvatske. Na svaki ću se odazvati, posebice jer na poslu imam dozvolu za reprezentativne aktivnosti, ali, uglavnom, razumijevanje i za klupske, tako da vjerujem u još niz kvalitetnih nogometnih godina. I lijepih, te će se biti teško jednoga dana odvojiti od terena, ali ću sigurno, na neki način, ostati uz njega. Zapravo, dok tijelo ne sugerira suprotno, a to, nadam se, neće biti skoro - zaključila je Izabela i odjurila u noćnu smjenu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike