Osijek
O ČEMU ĆE ODLUČIVATI GRADSKO VIJEĆE

Osječkim malim poduzetnicima 1000 kuna jednokratno
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Predlaže se i privremeno ukidanje plaćanja komunalne naknade, spomeničke rente, zakupa za javne površine i lokale

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš javnosti je predstavila teme o kojima će se odlučivati kroz točke dnevnoga reda predstojeće sjednice Gradskog vijeća Grada Osijeka, prve koja će (u utorak 7. Travnja) biti održana komunikacijom putem interneta. Poseban naglasak Gamoš je stavila na prijedlog Javnog poziva za pomoć poduzetnicima čije je poslovanje ugroženo krizom koji je pripremio Grad Osijek.


„Grad Osijek predlaže mjeru za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize kako bi se održala likvidnost i zadržala postojeća radna mjesta subjekata malog gospodarstva na području Grada Osijeka tako da se ona dodaje unutar Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Osijeka. Riječ je o jednokratnoj i bespovratnoj potpori do 1.000 kuna po zaposleniku za one subjekte malog gospodarstva koji ispunjavaju uvjete javnog poziva. Osnovni uvjeti su da su subjekti u cijelosti u privatnom vlasništvu, sa sjedištem, odnosno prebivalištem na području Grada Osijeka, da imaju dokaz o negativnom utjecaju krize na njegovo poslovanjem te da obzirom da je ovo mjera koja se naslanja na mjeru Vlade usmjerenu kao očuvanju radnih mjesta imaju potpisan ugovor sa HZZ-om. Za ovu mjeru Grad Osijek će izdvojiti 5,5 mlijuna kuna“, rekla je Gamoš.


Najavila je i kako će se na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća odlučivati o već prezentiranim mjerama oslobađanja od plaćanja komunalne naknade za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine za OPG-ove, obrtnike i pravne osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost za poslovne prostore i građevinska zemljišta, te oslobađanje od plaćanja zakupa za travanj 2020. godine (s mogućnošću produženja) za zakupnike gradskih javnih površina i poslovnih prostora i spomeničke rente u razdoblju od 20. ožujka do 20. svibnja za fizičke i pravne osobe. Na usvajanje ide i informacija o oslobađanju plaćanja usluga Dječjeg vrtića Osijek u razdoblju do 16. ožujka do 15. svibnja za one koji uslugu gradskih vrtića ne koriste, te o oslobađanju plaćanja roditelja produženog boravka u školama do daljnjeg. Istaknuto je kako je vrijednost svih navednih mjera 18 milijuna kuna koje Grad Osijek planira osigurati rebalansom Proračuna Grada Osijeka čija je izrada u tijeku, uz napomenu kako će se novac potreban za provedbu ovih mjera osigurati i kroz realizaciju stroge štenje koju provodi Grad, te koja je naložena svim gradskim tvrtkama.


Također, dodatni prihod se očekuje i od usvajanja Odluke o izmjeni Statuta Grada Osijeka u dijelu koji se donosi na financiranje prioriteta gradskih četvrti i to na način da se prihod četvrti smanji sa dosadašnjih 3 na 0,5 posto od ukupno ostvarenih proračunskih prihoda u protekloj godini (umanjenih za dodatni udio u porezu na dohodak za decentralizirane funkcije i drugo).

Ivana Solar

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije