Novosti
DRŽAVNI PRORAČUN

Vlada: Štednja i zabrana zapošljavanja
Objavljeno 2. travnja, 2020.
Vlada je ograničila korištenje sredstava iz državnog proračuna za 2020. izvanproračunskim korisnicima te im zabranila novo zapošljavanje. Vlada napominje da će usporavanje gospodarskih aktivnosti zbog provedbe mjera za obuzdavanje širenja pandemije koronavirusa dovesti do snažnog pada javnih prihoda, a bit će potrebna i znatna dodatna sredstva za provedbu mjera i aktivnosti za borbu protiv epidemije i za pomoć gospodarstvu. To će sve dovesti do velikog porasta proračunskog manjka i javnog duga.


Kako su nastupile izvanredne okolnosti u kojima je potrebno osigurati sredstva za financiranje mjera u borbi s epidemijom te promijeniti planirane aktivnosti kako bi se optimalno iskoristio ograničeni fiskalni potencijal, Vlada je ograničila korištenje sredstava osiguranih u ovogodišnjem proračunu i financijskim planovima za 2020. godinu izvanproračunskih korisnika (Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Centar za restrukturiranje i prodaju, HŽ infrastruktura, Autocesta Rijeka - Zagreb d.d., Hrvatske autoceste i HŽ putnički prijevoz).
Istovremeno se zabranjuje novo zapošljavanje i prijam službenika i namještenika, kao i sklapanje ugovora o djelu. Iznimno, moguće je zapošljavanje za zdravstveno osoblje te ako za zapošljavanje postoji opravdani razlog u kojem je slučaju potrebna suglasnost ministra financija. H
SAMO NUŽNO
Obustavljaju se i svi javni pozivi, postupci javne nabave te jednostavne nabave, kao i pokretanje postupaka koji nisu prijeko potrebni za obavljanje temeljnih poslova i funkcija korisnika državnog proračuna. Iznimno, javne pozive, postupke javne nabave i postupke jednostavnih nabava moguće je nastaviti, a nove postupke dopušteno je pokrenuti samo ako je nabava potrebna radi provedbe mjera za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa te za saniranje štete izazvane potresom, navodi Vlada.