Regija
NAKON PROZIVANJA ZŠRU-A DONJI MIHOLJAC

Stožer civilne zaštite je jasan: Rekreativni ribolov nije dopušten
Objavljeno 3. travnja, 2020.
DONJI MIHOLJAC - Zajednica športsko-ribolovnih udruga Donji Miholjac našla se na ‘nišanu’ svojih članica, s obzirom na to da ih je obavijestila o zabrani rekreativnog ribolova do daljnjega.Zabrana se odnosi na javne i privatne ribolovne površine. Zajednica se na taj čin odlučila sukladno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer se ribolov smatra rekreativnom aktivnošću koja u ovim trenucima nije nužna, a sastavni je dio nacionalne Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim površinama. Također, nakon brojnih upita ovlaštenika ribolovnog prava, ribolovna Zajednica uputila je pisano pojašnjenje da Hrvatski športsko-ribolovni savez nema ovlasti i ne može donositi odluke o tome smije li se ili ne smije u rekreativni ribolov. Međutim, pojavila su se različita tumačenja nacionalne odluke i propitivanja javnosti o zabrani ribolova, pa i optuživanja ZŠRU-a.

- Najveći problem izazvala je objava predsjednika Županijskog ribolovnog saveza u kojoj ističe da ŽRS nije zabranio ribolov, nego je ZŠRU Donji Miholjac donio zabranu zbog toga što pojedinci nisu poštovali odluku Nacionalnog stožera, a to je netočno. I Stožer CZ-a Grada Donjeg Miholjca i ZŠRU postupili su prema odluci Nacionalnog stožera, odnosno tumačenju koje smo primili od Županijskog stožera. Čija je odluka pravosnažnija? Odluka Nacionalnog stožera ili ŽRS-a? Optužuju ljude iz ZŠRU-a i mene da provodimo tiraniju, jer Osijek, Našice i Beli Manastir mogu u ribolov, a Donji Miholjac ne može - istaknuo je tajnik ZŠRU-a Donji Miholjac Željko Macanić (na slici).

U međuvremenu miholjački ZŠRU obratio se Županijskom i Nacionalnom stožeru tražeći pisani odgovor zabrane ribolova. Odgovor je stigao i stav je Nacionalnog stožera civilne zaštite ostao nepromijenjen te je rekreativni ribolov zabranjen. "Ribolov je zabranjen, samo je komercijalni ribolov dopušten", konkretizirao je u svom pojašnjenju Nacionalni stožer civilne zaštite.

I na kraju, u priopćenju koje potpisuje Macanić kaže se: “Time je potvrđena odluka UO-a ZŠRU-a da se zabranjuje ribolov na svim ribolovnim vodama do opoziva. Molimo športske ribolovce da se pridržavaju odluka Stožera. Ribočuvari imaju obvezu i zadatke sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, a u slučaju nepridržavanja mjera iz područja borbe protiv pandemije koronavirusa aktivno će surađivati s policijom”. S. Fridl
Ovih dana pojavila su se različita tumačenja nacionalne odluke i propitivnja javnosti o zabrani ribolova
Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike