Mozaik
EUROPA SE MIJENJA

Nudisti iz Češke morali su staviti masku na - lice!
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Slovačka, Češka i Slovenija proglasile su da je nošenje zaštitnih maski u javnosti obvezno

Austrija se priprema pridružiti susjednim zemljama u proglašavanju maske za lice obveznim oruđem u borbi s koronavirusom i tako nakon ograničavanja kretanja nametnuti stanovništvu još jedan izazov prihvaćenim kulturnim normama. Austrijski kancelar Sebastian Kurz kazao je da želi da veliki supermarketi već u srijedu svojim kupcima počnu dijeliti maske za lice, ali obilazak nekoliko bečkih supermarketa pokazao je da ni jedan za to nije bio spreman.


Jedan je trgovački lanac priopćio da ih je vlada iznenadila novom mjerom, a ostali su zabrinuti zbog njezina troška i mogućih problema s opskrbom. Mjera će na snagu stupiti u ponedjeljak. Neki su Austrijanci, međutim, to prihvatili s odobravanjem.


"Moramo učiniti sve da usporimo širenje virusa, a mnogi kažu da nošenje maski pomaže, i zato mislim da je to ispravno", rekao je 42-godišnji Bečanin Stephan Hofmann.


Kurz još nije javno viđen s maskom, ali neki drugi čelnici susjednih zemalja željeli su svojim sugrađanima pokazati primjerom.


Bugarski premijer Bojko Borisov imao je problema s prilagodbom na masku, pa ju je navukao samo preko usta, ali ne i preko nosa. "Moja je glava prevelika za ovu masku", kazao je Borisov. Slovačka, Češka i Slovenija proglasile su da je nošenje maske u javnosti obvezno. Česi su posebno revni u primijeni odredbe, pa je policija skupini nudista, koja se okupila na jezeru tijekom neobično toplog prošlog vikenda, naredila da pokriju - usta! "Građani mogu biti bez odjeće ondje gdje je to dopušteno, ali bez maski ne smiju biti nigdje", rekla je glasnogovornica policije Marketa Janovska.


I drugdje je bilo sličnih primjera. U Sloveniji je jedan kupac, ne znajući da je nova mjera stupila na snagu, uz prateću jezikovu juhu izbačen iz trgovine zato što nije imao masku. Kurz je priznao da će obvezno nošenje maski nekim Austrijancima teško pasti. "Znam da to nije dio naše kulture", kazao je.
U Aziji je situacija drugačija, jer je ondje fatalna epidemija SARS-a 2002. i 2003. godine zaštitne maske pretvorila u ‘asesoar‘ kao i svaki drugi. Iako ne dovodi svaka epidemija do kulturalnih promjena, treba napomenuti da europske norme o nepokrivanju lica nisu zapisane u kamenu, kaže antropolog Christos Lynteris sa škotskog sveučilišta St Andrew‘s. "Nazivati golo lice kulturalnom konstantom, na Zapadu je glupost", kaže Lynteris.
Milan Bugarić
2002.

godine počela je u Aziji fatalna epidemija SARS-a
6.

travnja, u ponedjeljak, nošenje zaštitnih maski na licu postaje obvezno za sve građane
Najčitanije iz rubrike