Ekonomija
MJERE DALE REZULTATE

Otprema ide, Šišarka nastavila proizvodnju
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Dnevno proizvode 160 tona peleta, što je minimalno šest šlepera, redovita otprema robe kupcima u Italiji je važna

Nakon desetak dana zastoja prouzročenog pandemijom koronavirusa i nemogućnosti otpreme robe do krajnjeg kupca u Italiji, gdje završava više od 80 posto proizvodnje, najveća hrvatska tvornica peleta, Šišarka u Županji, nastavila je proizvodnju.

- Konačno je došlo do pomaka u organiziranju prijevoznika, kamioni s robom u konvojima su krenuli u Italiju, otprema ide i iskreno se nadamo da će tako i ostati i da više neće biti potrebe zaustavljati proizvodnju – kazao nam je vlasnik Mijo Ćošković. Naime, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je krajem proteklog tjedna odluku koja se tiče postupanja i primjene karantene i kućne izolacije za vozače teretnih vozila u međunarodnom transportu u vrijeme pandemije koronavirusa.

Sačuvati radnike
Hrvatski državljani i strani državljani s odobrenim boravkom u Hrvatskoj koji voze teretna vozila za hrvatskog poslodavca u međunarodnom transportu nakon utovara ili istovara robe mogu biti u kućnoj izolaciji u vlastitom domu, poštujući propisane mjere samoizolacije, te na poziv poslodavca obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji.

Šišarka zapošljava 30 radnika, u vrijeme privremenog prekida proizvodnje obavljali su remont i bili angažirani na čišćenju, a sada su ponovo na svojim poslovima.

- Nikoga nismo poslali kući, nastojali smo održati hladni pogon, strpljivo smo čekali i vjerovali da će Vlada RH i Nacionalni stožer civilne zaštite pronaći neko rješenje, da će transport ponovo krenuti. U tome su i uspjeli, što je u ovom trenutku ključno za mnoge gospodarske subjekte kojima je nemogućnost otpreme robe ugrozila poslovanje. Skladišta su nam bila puna, robu više nismo imali gdje skladištiti, a našim kupcima pelet treba jer se ljudi moraju grijati. Nadam se da ovakvih problema više neće biti, jer svi smo u drvnoj industriji u vrlo teškoj situaciji, posebice ovaj dio, proizvodnja peleta, koji je bio na koljenima – kazao je Ćošković. Napominje da mu je jako važno sačuvati radna mjesta i zadržati ljude, jer danas je jako teško dobiti osposobljenog radnika koji poznaje proces proizvodnje. Pozdravlja novi paket mjera pomoći gospodarstvu koji je predstavila Vlada RH.

Vrijedna investicija
Šišarka je velik proizvođač, dnevno proizvodi 160 tona peleta, a to je minimalno šest šlepera svaki dan i ako se roba odmah ne isporučuje kupcima, skladišni kapaciteti, koji ipak nisu toliko veliki, brzo se napune.

- Svjestan teškoća prouzročenih novonastalom situacijom, Stožer je promptno reagirao, vrlo brzo je poduzeo potrebne mjere, koje su omogućile prijevoznicima da se organiziraju, uspjeli su sve posložiti i transport robe sada funkcionira - zaključuje Ćošković.

Šišarka je trenutačno u realizaciji približno 70 posto investicije vrijedne 3.150.000 eura, projekt je sufinancirala iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ciljem proširenja i modernizacije proizvodnje, a ostatak su Ćoškovići osigurali vlastitim i kreditnim sredstvima. U poduzetničkoj zoni Sječine, na ulazu u Županju, gdje je tvornica i smještena, grade skladište od 2000 kvadrata. Hala je završena, ondje će biti pakirnica peleta, gdje će u slučaju potrebe, ako ga ne budu mogli pakirati u 15-kilogramsko pakiranja, izrađivati jumbo vreće, iz kojih bi ga potom mogli prepakirati u vreće od 15 kilograma.

- Nabavili smo i određene radne strojeve, još jednu presu od 7 tona peleta na sat. Do sada smo imali dvije kapaciteta od 3,5 tone na sat, jednu ćemo "skinuti" i ostaviti u rezervi, a u funkciju ćemo staviti ovu novu. I u samom pogonu obnovili smo strojeve - objašnjava Ćošković.

Uz skladište peleta s pakirnicom projekt obuhvaća i otvoreno skladište trupaca s manipulativnim površinama na 20.000 kvadrata, gdje će skladištiti sirovinu i gotov proizvod.

Završetak investicije predviđen je do ljeta te bi do početka godišnjih odmora trebala biti u funkciji.

Marija Lešić Omerović
KRENULA OTPREMA ROBE I IZ “ŠIŠKE”
Nemogućnost otpreme robe ugrožavala je i Ćoškovićevu matičnu tvrtku „Šiška“ u Štitaru, koja se bavi preradom drva i proizvodnjom poluelemenata parket-frize i elemenata za proizvodnju namještaja prema narudžbama proizvođača finalnih proizvoda, a izrađivali su cijepanu dužicu za barrique bačve. Pogon zapošljava 35 ljudi, a ondje je također zbog pendemije koronavirusa privremeno prekinuta otprema robe švicarskoj tvrtki Bauwerk, koja je njihov glavni kupac, ali i drugima. Sada je, ističe vlasnik, transport krenuo i situacija se vraća u normalu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

2

NAJVIŠE SE GRADILE ZGRADE

Izdano manje građevinskih dozvola nego lani

3

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni