TvObzor
BURZUM: THULEAN MYSTERIES (BYELOBOG PRODUCTIONS)

Pjesme leda i neba
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Drugo najbolje LP izdanje u karijeri Varga Vikernesa. Mitska Thula nikad nije bila bliža našem vremenu...

Svi oblici umjetnosti proizlaze iz nekog oblika očaja, a volja od strane umjetnika da stvori neki oblik harmonije u svijetu bez sklada. Neki umjetnici imaju ozbiljne osobne probleme, koji se bave disharmonijom svijeta u kojem žive, čiji su dio, a drugi su više stoici i mislim da je veći dio ‘mraka’ u umjetnosti rezultat toga. Nisam ni depresivan ni mračan, ali sam svakako pesimističan gotovo oko svega. Pritom sam i stoik. Zapravo brinem samo oko stvari na koje mogu utjecati. Tim je riječima Christian Larsson Vikernes aka Count Grishnackh, poznatiji kao Varg Vikernes, pionir black-metala, u intervjuu Ljudevitu Cikaču (iz travnja 2012.) objasnio vlastite autorske, ali i ljudske preferencije, načela kojih se drži u pisanju pjesama i skladanju glazbe koju već 25 godina potpisuje imenom Burzum. Na tom je tragu i novi album, "Thulêan Mysteries", objavljen nakon petogodišnje stanke u kojoj je Varg pomno proučio jedno od najtajnijih društava u povijesti - Thule ili Thule Gesellschaft, njegovu misterioznu i nikad do kraja istraženu filozofsku doktrinu. U tom i takvom kompleksnom tematskom okviru, novi Burzum zvuči nevjerojatno sugestivno sa svojih čak 23 skladbe ukupnog trajanja od sat i 30 minuta. Album je minimalističke instrumentalne, elektronske matrice, ambijentalnog ugođaja i naravno zlokobne, mračne atmosfere, apsolutno fokusiran na temeljnu nit vodilju i u konačnici strukturne forme u kojoj sintesajzeri potpomognuti upadima teutonske ritmike, ponešto vokalize i spoken-worda te magičnih melodija, zvuče poput simfonije izvedene netom prije sudnjeg dana Atlantide (Thule), dok ledeni otok bogate i moćne civilizacije nestaje pod valovima hladnog mora.

ZA FANOVE: Edvard Grieg, J. S. Svendsen, Finn Mortensen, Rudolf von Sebottendorff, Neil Gaiman, Tangerine Dream, Popol Vuh, Harmonia, Amon Düül, Helena Blavacka...

Darko Jerković
burzum.org
Ako ste gledali užasno loš film Lords of Chaos vjerojatno ste stekli krivi dojam da su svi iz Mahyema bili totalni debili. Okrivljen za ubojstvo Euronymousa, Varg Vikernes je ničeanskom snagom volje preživio 16 godina zatvora, učeći povijest, filozofiju, jezike... snimajući albume i stvarajući temelje za Burzum nakon zatvora. Rezultat su i ove “Misterije Thule”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike