Novosti
OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA VINKOVCI

Krešić: Ne osuđujte oboljele osobe i ne stvarajte osjećaj krivnje
Objavljeno 2. travnja, 2020.

VINKOVCI - U općoj županijskoj bolnici Vinkovci hospitalizirano je šest oboljelih od koronavirusa, od kojih je jedan u teškom stanju, dok su svi ostali dobro, rekao je na konferenciji za medije dr.Krunoslav Šporčić, ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci

- Imamo dva pozitivna liječnika koja su dobro, jedan je u bolnici, dok je drugi na kućnom liječenju. Zbog toga smo poduzeli određene mjere radi spriječavanja daljnjeg širenja bolesti. Trenutno imamo 18 liječnika u samoizolaciji, 16 iz skupine koji su bili u kontaktu sa ova dva liječnika, a druga dva zbog obiteljske epidemiološke situacije. Osim toga imamo 34 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji jer su bili u kontaktu s ova dva liječnika, te troje koji nisu zdravstveni djelatnici. U ovom trenutku funkcioniranje bolnice nije upitno jer smo mi i prije nego što su se pojavili prvi bolesnici, podijelili djelatnike u tri grupe. Sad kad jedna grupa mora ići u mjeru samoizolacije, pozovemo drugu, tako da je sve pod kontrolom. Stanje opreme je na zadovoljavajućoj razini, rekao je dr. Krunoslav Šporčić.

Respiracijski centar je Osijeku,a što to znači za pacijente koji dođu u vinkovačku bolnicu, odnosno ambulantu,  kratko je odgovorio Šporčić:
- Respiracijski centar je predviđen za sve oboljele od koronavirusa koji zahjevaju intenzivne mjere liječenja, odnosno respirarator. Oni koji moraju za Osijek bit će uz pomoć transportnog respiratora, kojeg posjedujemo, preveženi u Osijek. Što se tiče ostalih pacijenata koje mi možemo zbrinuti, ostaju na liječenju u Vinkovcima, rekao je Šporčić.

Na području Vukovarsko-srijemske županije trenutno je 14 oboljelih,  dok se za 30 osoba čekaju rezultati testiranja.
- Mi smo prvu oboljelu osobu utvrdili prije desetak dana, to je mjeseca dana od kada se pojavio prvi oboljeli u Hrvatskoj, a od tada situacija se značajno promijenila, kad je riječ o mogućim izvorima zaraze.Važno je istaknuti da je naša prva oboljela osoba bila povratnik iz druge zemlje, bila je u samoizolaciji, a njezin jedini kontakt je bio suprug, koji se također razbolio. U ovih 14 osoba imamo još jednu osobu kojoj je izrečena mjera samoizolacije jer je povratnik iz druge zemlje. Sve ostale osobe koje su se razboljele unazad 14 dana nisu bile izvan Hrvatske. Moramo biti svjesni činjenice da je koronavirus među nama u općoj populaciji i velika je odgovornost na svakom pojedincu. Među 14 oboljelih, osam osoba su iz četiri obitelji sa po dvije osobe, što znači da nije došlo do proboja izvan tih obitelja. Moramo se pridržavti svih propisanih mjera, jer samo tako možemo suzbiti širenje virusa. Ono što nije nikako dobro i jako sam razočarana kao liječnica,  da se bolesne osobe stigmatiziraju. To je nešto što je nedopustivo za bilo koju oboljelu osobu. Ne osuđujte oboljele osobe i u ljudima ne stvarajte osjećaj krivnje. Njima je dovoljna njihova bolest, ne treba joj naša osuda. U konačnici kad sve ovo prođe, ocjena koliko smo uspjeli u ovome, neće ovisti o tome koliko je bilo oboljelih, nego o tome kakvi smo bili jedni prema drugima, rekla je dr. Kata Krešić, ravnateljca  županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Na ulazu u Opću županijsku bolnicu Vinkovci postavljen je šator u kojem se evidentiraju pacijenti koji idu na preglede u bolnicu.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost