Regija
CVJEĆARICA RUŽICA GANULA SUGRAĐANKE

Dobri duh Đakova žene dariva buketima cvijeća
Objavljeno 2. travnja, 2020.
Cvijeće koje je ostalo Ružica aranžira u besplatne bukete uz poruku "ostani doma" pa ih sa suprugom razvozi po Đakovu

Đakovčanka Marica Kovač ostala je bez riječi, ganuta gestom - bez ikakve najave, na kućnom pragu, pred ulazom u dvorište, našla je buket. Uza nj i poruka "Ostani doma" te drugi popratni tekst. Uz Maricu, buket na kućnom pragu ovih je dana ugodno zatekao na desetke Đakovčanki, sve ih odreda oduševivši.


Tko je to dobri duh Đakova? Iza nesvakidašnje prekrasne geste je Ružica Lulić, vlasnica poznate cvjećarnice Palma, koja je, kao i druge cvjećarnice u gradu, zbog mjera koje je Nacionalni stožer civilne zaštite odredio radi sprječavanja širenja pandemije koronavirusa, privremeno zatvorena. Dok se drugi cvjećari hvataju za glavu što će s preostalim cvijećem, uvijek kreativna i inventivna Ružica, a što svakodnevno pretače u originalne bukete i druge cvjetne aranžmane, odlučila je cvijećem u ovim danima neizvjesnosti i nelagode razveseliti sugrađanke. A ima li žene koja je ne voli cvijeće?! Ujedno, time ispunjava i svoje sada, kada je morala privremeno zatvoriti radnju u Jelačićevoj, beskrajno slobodno vrijeme. Svakodnevno, pa i navečer, ona i suprug Nikola razvoze bukete iznenađenja na kućne pragove sugrađanki.


- Samo jučer podijelili smo 50-60 buketa - našim stalnim kupcima, koga se usput sjetim, onima na koje mi drugi ukažu, vidim i na Facebooku i dr. Imam popis, zapisujem imena sugrađanki, i po njemu razvozimo… - kaže Ružica na čijem je mjestu suvozača u kombiju posuda s vodom i buketima koje još treba razvesti. Cvjećarnicu je otvorila još prije 30 godina.


- Slobodnog vremena sada je napretek, nisam naviknula ne raditi ništa, a ostalo je cvijeća, pa zašto njime nekoga ne razveseliti i u ovo vrijeme - kaže dobri duh grada Ružica Lulić. Suprugu i njoj nije teško o svome trošku sve to cvijeće i razvesti. "U buket slažem po 6, 7, 8, desetak cvjetova; ruže, tulipane, alostromerije, ljiljane…" kaže Ružica, koja je u svako vrijeme puna inspiracije kako složiti lijep originalan buket.


- Bila sam preksinoć na Fejsu i odjednom začula da je netko parkirao kombi pred našom kućom. Kada sam pogledala kroz prozor, bijeli kombi gđe Ružice već je zaokretao, a mene je dočekao prekrasan buket. Inače, poznajem Ružicu i znam otprije da je divna žena. Našavši buket, srce mi je veliko kao kuća. Hvala joj od srca, prelijepa gesta - kaže Marica Kovač, koja se također našla na dugom popisu dobrog duha grada Ružice Lulić.


Bukete ‘Ostani doma‘ pravit će, razvoziti i ostavljati na kućnim pragovima dok bude imala cvijeća. "Dobro se uvijek dobrim vrati, kad-tad", kaže Ružica, koju je u svijet cvijeća, kaže, odveo život.
Na upit što kada na kućnom pragu neke sugrađanke ostavi i zadnji buket, kada joj svježeg cvijeća ponestane, spremno, s osmijehom, ovaj dobri duh grada kaže: "Tada ćemo aranžirati umjetnim cvijećem!"


Suzana Župan
Akcija - Dan napuštenih buketa
Ružica Lulić u Đakovu svakog ožujka neumorno provodi i akciju Dan napuštenih buketa. Naime, 4. ožujka na više mjesta po gradu ostavlja bukete koje ljudi u prolasku ponesu sa sobom, za sebe ili daruju drugima. Tada uz buket stavi karticu s porukom "Take me home" (Ponesi me doma). Sada uz tu poruku na kartici koja je datumirana na 4. ožujka Ružica samo nadopiše aktualnu, svima razumljivu poruku - "Ostani doma".
Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike