Svijet
SLOVENIJA ŠALJE VOJSKU NA GRANICU S RH

U okruženju policijski sat i poludiktature
Objavljeno 2. travnja, 2020.
Srbija je već uvela policijki sat od 17 sati popodne do 5 sati ujutro, a u Crnoj Gori na snazi je zabrana kretanja

Države se u ratu protiv koronavirusa, za koji se terapija i cjepivo tek traže, koriste raznim mjerama, a nekima od njih u hrvatskom susjedstvu čini se da su sva sredstva dopuštena, pa iz arsenala izvlače metode koje mirišu na diktaturu i prošla vremena. Neke zemlje uvode izvanredno stanje, policijski sat, ili donose zakon kojim ozbiljno narušavaju demokratska postignuća, na što je u utorak upozorila Europska komisija. Najoštrije kritike zaradila je mađarska vlada donošenjem zakona koji premijeru Vikoru Orbanu daje odriješene ruke da u doba epidemije vlada dekretima zaobilazeći parlament.

Vučić autoritaran
U Srbiji je policijski sat već na snazi, ali sada se to još zaoštrava, pa će zabrana kretanja biti na snazi od 17 sati popodne do 5 sati ujutro, pa čak i od 15 sati vikendom. Zgranuti vlasnici pasa pokrenuli su potpisivanje peticije, jer je nehumano prisiljavati kućne ljubimce da trpe više od 12 do 16 sati bez izlaska. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pohvalio se i zaprijetio. "Imamo najstrože mjere u Europi", rekao je i najavio da se neće ustezati uvesti i dvadesetčetverosatni policijski sat.

U Crnoj Gori od utorka je na snazi zabrana kretanja i trajat će dva tjedna, a izuzeti su zaposleni u javnim službama i oni koji pružaju usluge od javnog interesa. Crnogorska policija oštrim je priopćenjem upozorila "da ni jedan građanin Crne Gore ne treba gajiti iluzije da će u ovoj borbi biti presedana i izuzetaka".

U BiH i dalje je žarište epidemije u Banjoj Luci, gdje je identificirano više od 150 zaraženih osoba.

Banjolučke vlasti odlučile su zadržati na snazi stroge mjere ograničenja kretanja i socijalnih kontakata najmanje do 13. travnja. Izvanredno stanje, preciznije prijepori o tome treba li ga proglasiti ili ne, srušili su kosovsku vladu kada je parlament prošli tjedan izglasao nepovjerenje kabinetu premijera Albina Kurtija.

Pala vlada Kosova
Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da premijer i cijeli kabinet u travnju prime minimalnu plaću od 234 eura u paketu pomoći od 17 ekonomskih mjera za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Europska komisija u ponedjeljak je odlučila dodijeliti zemljama zapadnog Balkana 38 milijuna eura pomoći.

Slovenska vlada donijela je prijedlog odluke prema kojoj bi se vojsci dale posebne ovlasti u 5-kilometarskom pojasu od granice s Hrvatskom te ga uputila u parlament koji će o tome glasovati u četvrtak.

Vuk Tešija
U Srbiji umro državni tajnik
Mediji u Srbiji javili su da je u srijedu od koronavirusa umro državni tajnik u srpskom ministarstvu zaštite životne sredine Branislav Blažić. Umro je točno na svoj 63. rođendan, i prvi je preminuli član srpske vlade od pandemije virusa. Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke koju je osnovao nakon razlaza s radikalima ratnog zločinca Vojislava Šešelja, sa sadašnjim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem. U Srbiji je 900 zaraženih, a 23 osobe su preminule. Liječnici prijete kako će Srbija “ako se ne uozbiljimo, doživjeti Italiju”.M.F.
Najčitanije iz rubrike