Novosti
ŽUPANIJSKI STOŽER:

U Županiji šest novooboljelih, pet je već bilo u samoizolaciji
Objavljeno 1. travnja, 2020.

U posljednja 24 sata broj novooboljelih od koronavirusa na području Osječko-baranjske županije povećan je za 6 osoba od kojih je pet već bilo u samoizolaciji dok je jedna osoba oboljela na području Biljske ceste no i njezini su kontakti već obrađeni. Kako je na konferenciji za novinare danas naveo osječki epidemiolog Karlo Kožul trenutačno je COVID-om-19 ukupno zaraženo 63 osobe od čega je 59 osoba koji se u evidenciji vode u osječkom KBC-u a četiri osobe se oboljelima vode u Općoj bolnici Našice. U samoizolaciji se nalazi 497 osoba.

 

 

 

Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić kazao je kako je u KBC-u Osijek hospotalizirano 17 pacijenata od čega je 5 na respiratoru a devet je pacijenata otpušteno.

U KBC-u ustrojen febrilni centar

-I dalje je jedan medicinski tehničar iz KBC-a pozitivan na virus a desetak je djelatnika izašlo iz samoizolacije. Dva do tri pacijenta su na kisiku ali nisu u takvom stanju da ih se mora prebaciti u respiracijski centar. Od danas je u KBC-u nova regulacija kretanja, jedan je ulaz za pacijente i za djelatnike. Pacijenti se prema posebnim pravilima trijažiraju, prolaze termovizijski scan koji mjeri temperaturu i koga kamera identificira da ima povišenu tjelesnu temperaturu se ponovno mjeri ručnim mjeračima. Od danas je ustrojen i febrilni centar u kojima se obrađuju tzv. svi sumnjivi slučajevi na koronavirus.
Takve osobe obrađuju se u posebnoj sobi, ne miješaju se s drugim kontaktima, i žurno se testiraju – kazao je Zubčić dodajući kako od danas u KBC-u Osijek kreće i testiranje na korona virus što omogućuje da hitne slučajeve brzo istrijažiraju.

 

Načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece objavio je kako je pristiglo pet dojava o kršenju samoizolacije od kojih su tri bile točne.

 

-Radi se o dvije osobe u Osijeku i jednoj u Donjem Miholjcu. Samoinicijativno smo obišli 150 osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije i u dva su slučaja utvrđena kršenja jer te osobe nisu pronađene na adresama koje su navele epidemiolozima. Propusnice su kontrolirane na 8 stalnih i 49 povremenih punktova te je provjereno 4688 osoba od kojih 12 nije imalo valjalo prpusnice te im prolaz nije bio dopušten – kazao je Bece.

Župan Ivan Anušić zahvalio je svim članovima, a kojih je 2178 osoba, koji sudjeluju u radu kriznih stožera po općinama i gradovima na području Osječko-baranjske županije. Poručio je kako je od Nacionalnog stožera civilne zaštite došla objava o izdavanju propusnica za napuštanje mjesta prebivališta  i onim osobama koje izvan toga mjesta imaju vikendice i druge poljoprivredne površine.

Župan Anušić izvijestio je da u radu kriznih stožera, na općinskim, gradskim i županijskoj razini ukupno sudjeluje 2178 osoba. Građane koji koriste društvene mreže pozvao je da se suzdrže od tekstova i komentara o epidemiji koronavirusa, koji nisu istiniti i provjereni, i koji mogu poslužiti širenju panike, straha i nelagode, što se aktivnostima svih stožera pokušava izbjeći.

T.Prusina