Osijek
UPUTA ZAVODA ZA STANOVANJE

U zgradama, uz redovno čišćenje, još i dezinfekcija
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
Suvlasnici su prepoznali ozbiljnost situacije i za pohvalu je što se pridržavaju svih uputa

Kako je u stambenim zgradama, posebice onim većim, mnogo teže distancirati se od drugih te kontinuirano održavati zajedničke prostorije čistima, proteklih je dana osječki Zavod za stanovanje radio na informiranju i sigurnosti građana. Poručuju - valja izbjegavati korištenje dizala, a pomoći starijima treba uz poštivanje mjera opreza. Također, uz redovno čišćenje, u svim zgradama pod svojim upravljanjem Zavod je osigurao dodatnu uslugu dezinfekcije.

"S obzirom na razvoj situacije i preporuke koje svakodnevno dobivamo od nadležnih institucija, prije svega Stožera civilne zaštite RH, iste preporuke iznosimo i predstavnicima i suvlasnicima u višestambenim zgradama na području grada Osijeka koje su na upravljanju kod Zavoda. Preporuke ažurno postavljamo na našu mrežnu i Facebook stranicu, šaljemo ih suvlasnicima putem dostavljenih nam mailova te ih ovim putem pozivam da ih izvjese na oglasnim pločama u zgradama. Predstavnici suvlasnika dobili su i uputu za siguran način primanja pomoći za starije i nemoćne osobe, odnosno upute za siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba koje su namijenjene građanima koji se samoorganiziraju u vremenu epidemije koronavirusa unutar svojih zgrada. U vezi s tim naglašavam da to čine s oprezom kako ne bi ugrozili svoje zdravlje, kao i zdravlje drugih osoba", kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje.

Bodražić ističe i kako su suvlasnici prepoznali ozbiljnost aktualne situacije te da je za svaku pohvalu što se pridržavaju uputa vezanih uz komunikaciju sa službama Zavoda. Jedan od čestih upita prema Zavodu bilo je pitanje dezinfekcije zajedničkih prostorija.

"Zavod je u dogovoru s tvrtkama za čišćenje osigurao da servisi dodatno provode mjere dezinfekcije zajedničkih prostora unutar same zgrade, posebice stubišta, ulaznih vrata s kvakom, rukohvata, dijelova dizala, poštanskih sandučića u okviru cijene ranije sklopljenih ugovora. U slučajevima kada zgrada ima dodatnih potreba za sredstvima za dezinfekciju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade, osigurali smo ih putem ovlaštene tvrtke, gdje se naši suvlasnici mogu obratiti za narudžbu pozivom na broj telefona 031/513-579. Plaćanje sredstava za čišćenje po ispostavljenom obavlja se putem elektroničke pošte na ankica.skender@zavodzastanovanje.hr ", objašnjava Bodražić. Dodaje kako su sve službe Zavoda organizirane u skladu s odlukom Stožera civilne zaštite RH te se rad Zavoda u okviru njegovih službi odvija prema važećim uputama zavisno od hitnosti situacije. To znači da se obavljaju samo hitni i nužni radovi na zgradama, kao što su puknuća cijevi, odčepljivanje vertikala i kanalizacijskih cijevi, nužni radovi na električnim instalacijama i dizalima te na protupožarnoj zaštiti.

Ivana Solar
Zavod je svojim zgradama osigurao i kupnju sredstava za dezinfekciju zgrade preko ovlaštene tvrtke
KORISTITE STUBIŠTE UMJESTO DIZALA!
Iz Zavoda za stanovanje posebni naglasak stavljaju na važnost izbjegavanja korištenja dizala. Svima se za silazak preporučuje korištenje stubišta, a uspinjanje dizalom prema načelu “jedan po jedan”, ili isključivo u društvu osoba iz istog kućanstva. Stanarima na nižim katovima, koji su to fizički u mogućnosti, ne preporuča se korištenje dizala uopće.

Dodatne informacije iz Zavoda bit će dostupne na internetskoj stranici Zavoda koji se može kontaktirati i pozivom na broj telefona 031/209-700, ili slanjem e-maila na info@zavodzastanovanje.hr.
Najčitanije iz rubrike