Sport
NOGOMETNA ŠKOLA MLADEŽI GRAFIČAR VODOVODA

“Žuti Atletico” - S najboljim klubovima u neka bolja vremena
Objavljeno 1. travnja, 2020.
“Grafičari” čekaju ždrijeb polufinala Kupa Hrvatske za juniore, gdje su im potencijalni suparnici vršnjaci Dinama, Hajduka i Osijeka

Danas (1. travnja) je po svemu trebao biti povijesni dan za Nogometnu školu mladeži Grafičar Vodovoda, koja posljednjih godina djeluje isključivo s mlađim uzrastima pozivajući se na tradicije kluba djelatnika u grafičkoj i tiskarskoj industriji iz osječkog Podgrađa.

Naime, danas se trebao održati ždrijeb polufinala Kupa Hrvatske u mlađim uzrastima. Juniori Grafičar Vodovoda rođeni 2000., 2001. i 2002. plasirali su se u poluzavršnicu toga natjecanja, što je najveći rezultat škole mladeži iz zapadnog dijela Osijeka. To je sigurno najveći, ali ne i jedini veliki rezultat u Kup natjecanjima za mladež. U sezoni 2016./2017. generacija tadašnjih juniora (1998./98.) igrala je četvrtfinale Kupa protiv Bjelovara. Iste je godine sadašnja juniorska, a tada kadetska generacija odigrala osminu finala Kupa s prvoligašem Lokomotivom i tijesno izgubila (2:1). Godinu potom ista je generacija igrala u "glavnom ždrijebu kadetskog kupa s Dinamom, a juniorskog s Lokomotivom, predvođenog nekim od današnjih prvotimaca "lokosa" (Kastrati, nap. a). Sve te rezultate na klupi potpisuje Ivica Buljubašić, voditelj Škole mladeži, ujedno i trener najstarijih njezinih uzrasta.

Otpočetka
Popularni Buljo s tim je dečkima od prvih dana njihova igranja nogometa, što on sam smatra najvećim razlogom ovakvih, sada već kontinuiranih, rezultata.

- Sa mnom su ti dečki otpočetka i svakako su zasluge i njihove, jer su cijelo vrijeme marljivo radili, trenirajući poput pravih profesionalaca i uz sedam aktivnosti tjedno. Naravno, radili smo i dodatnu selekciju, "filtre", neki igrači su i odlazili, nisu svi koji su krenuli s nama danas ovdje. No možemo se pohvaliti kako naših igrača ima u Osijeku, BSK-u, bili su i u Gorici, Rijeci, sve do Portugala. Dakako, zasluge pripadaju i svim trenerima u klubu, upravi, koja nam je stvorila uvjete. Nije, na primjer, mala stvar kada odlazimo na Kup utakmicu u Čavle dan prije.

Ono što ih krasi jest i ratnički duh. Zbog toga su se prozvali "retfalački Atletico", koji im je uzor u mnogočemu.

- U prvom redu što na nas nitko ne računa. Kao i Atletico na početku svake Lige prvaka, a oni su uvijek tu. Da, dečki su iznimni ratnici. Ove dvije utakmice koje smo dobili u Kupu dobili su upravo na taj svoj kolektivni, borbeni duh. U Lučkom protiv Dugopolja, koji je član Prve HNL za juniore, pobijedili smo nakon izvođenja jedanaesteraca, a Grobničan smo dobili na njegovu terenu u Čavlima (3:2) u završnici susreta. Dakako, i moj uzor u vođenju momčadi je Diego Simeone. Vodim momčad tijekom utakmice angažirano, cijelo vrijeme uz aut-liniju - pričao je retfalački El Cholo, koji će, na žalost, morati sa svojim igračima pričekati bolja vremena za polufinalne utakmice.

Potencijalni suparnici su "creme de la creme" hrvatskog nogometa. Dinamo, Hajduk i Osijek, od kojeg su tijesno izgubili u regionalnom kupu.

Povratak nogometu
- Prije svega nadam se kako će do tih utakmica doći što prije, da ćemo ugostiti neki od tih klubova kod nas u Retfali. Bit će to simbolično pravi znak da se nogomet vratio. Nadam se što prije. Dakako, nismo outsideri, ali svakako se ne zanosimo nečim velikim. No, kao što sam rekao: na nas nitko ne računa. Pa to može biti i naša prilika - zaključio je voditelj Škole mladeži Grafičar Vodovoda i trener njegovih juniora.

Krešimir Lacković
INDIVIDUALNI TRENINZI KOD KUĆE
Ušli smo u treći tjedan otkako više od 200 djece u NŠM Grafičar Vodovod ne trenira na svom igralištu. I voditelj Škole provodi vrijeme kod kuće, glasno komentirajući:

- Zamislite kako je ljudima koji inače ne vole sport. Njima je ovako valjda cijeli život kako je nama proteklih tjedana.

On sam osmislio je individualne treninge. Uz dodatke s kanala YouTube i kućnih treninga koje je na svom kanalu postavio HNS. Treneri svih uzrasta poslali su svojim učenicima i upute uz riječi potpore.

- Ovo je jako loša situacija. Svi skupa jedva čekamo povratak našem igralištu. Znam i kako brojna naša djeca to željno iščekuju, da nam ponovo Grafičarovo igralište oživi.
UMJETNA TRAVA
Nakon što se djeca budu vratila uobičajenim aktivnostima, nakon prisilne stanke, u Podgrađu će ih dočekati iznenađenje. Na nekadašnjem rukometnom igralištu Grafičar Vodovoda postavljena je umjetna trava. Retfalački nogometaši na taj će način dobiti još bolje uvjete za treniranje.
Trener Ivica Buljubašić iznimno je zadovoljan rezultatatima i igrama svojih pulena
Najčitanije iz rubrike