Regija
PROMET S DRŽAVNE CESTE PREUSMJEREN KROZ GRAD

Građani ogorčeni tegljačima koji danonoćno prometuju ulicama
Objavljeno 1. travnja, 2020.
Takav režim do Uskrsa, a potom će vozila naizmjence puštati državnom cestom
ŽUPANJA - Rekonstrukcija Ulice Ante Starčevića "teška" više od 5,3 milijuna kuna bila je najznačajnija investicija u Županji u prošloj godini. Rekonstruirana je cesta, sagrađeni su nogostupi s obiju strana ulice, zatvoreni kanali, riješena oborinska odvodnja i kompletno uređene javne površine. Ulica je konačno dobila novu vizuru i postala jedna od najljepših u gradu, a njome su od prije nekoliko dana počeli danonoćno prometovati kamioni i šleperi, stvarajući veliku buku, što je razljutilo stanovnike.Strahuju da će teška vozila uništiti tek obnovljenu cestu, a pitaju se hoće li snažne vibracije ostaviti posljedice i na njihovim kućama. Ništa bolja situacija nije ni u Radićevoj, Gundulićevoj i u Vinkovačkoj ulici. Kroz njih je, naime, preusmjeren sav promet nakon što je zbog radova na izvanrednom održavanju državne ceste DC55, koja vodi od Vinkovaca do međudržavnog graničnog prijelaza Županja - Orašje, privremeno zatvorena dionica od raskrižja kod skretanja za Plodine i SDF Žetelice do takozvanog bošnjačkog raskrižja.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje Josip Nikolozo pojašnjava da je u navedenim ulicama riječ o županijskim cestama kojima upravlja ŽUC VSŽ-a.

- Radi se o rekonstrukciji državne ceste, od silaska s autoceste A3 Zagreb - Lipovac do raskrižja Županja - Bošnjaci. Prvotno je bio plan da se naizmjence propuštaju vozila, ali su ipak odlučili privremeno za promet potpuno zatvoriti dionicu ceste između dva ulaza u Županju i on se sada odvija zaobilaznim pravcem županijskim cestama kroz grad. Odluka je donesena na razini Županije, u dogovoru s Hrvatskim cestama koje su investitor projekta - kazao je.

Napominje da novoobnovljena cesta u Starčevićevoj ulici ima garanciju i ako nastanu bilo kakva oštećenja, izvođač radova dužan ih je sanirati. Obilazni pravac je označen, preregulirano je i raskrižje Gajeve i Gundulićeve ulice, odnosno promijenjen je pravac glavnog kretanja - nije više iz Gajeve nego je sada iz Gundulićeve. Nikolozo je jučer kontaktirao izvođače radova i rečeno mu je da je promet kroz Županju preusmjeren samo privremeno, do Uskrsa, zbog zahtjevnosti i sigurnosti izvođenja radova, i tada se ponovno vraća na sada zatvorenu dionicu državne ceste kojom će se vozila propuštati naizmjence.

Osim sanacije dijela državne ceste DC55, od silaska s autoceste A3 do skretanja za Bošnjake, u ovoj je godini u planu i sanacija ceste sve do graničnog prijelaza Županja. Hrvatske ceste ugovorile su i projektiranje raskrižja DC55, Vinkovačke i Industrijske ulice u Županji u raskrižje s kružnim tokom, kao i projektiranje raskrižja DC55 i DC214 (skretanje za Bošnjake) također u raskrižje s kružnim tokom, jer za takvim rješenjem postoji velika potreba.

Gradonačelnik Davor Miličević pozdravlja početak dugoočekivane sanacije državne ceste, koja će osigurati sigurnije odvijanje prometa, a Županja će dobiti ljepše ulaze u grad.

Marija Lešić Omerović
Najčitanije iz rubrike