Regija
CRVENI KRIŽ VUKOVAR NA USLUZI OSOBAMA U NAJVEĆEM RIZIKU

Dostavljaju lijekove i namirnice, spremni i za širenje aktivnosti
Objavljeno 1. travnja, 2020.
VUKOVAR - Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar redovito organizira različite humanitarne akcije i na usluzi je građanima, a otkako je u Hrvatskoj proglašena epidemija koronavirusa, svakodnevno pružaju pomoć potrebitim Vukovarcima.

Vlatko Glavaš, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vukovar, potvrdio nam je kako sve aktivnosti provode bez ikakvih problema, ponajprije zahvaljujući odličnoj organiziranosti i motiviranosti članova i volontera da pomognu svima kojima je pomoć potrebna. Stoga su otvorili i poseban SOS telefon 099/833-4019 na koji im se mogu javiti osobe koje su u najvećem riziku od obolijevanja - starije osobe te oni slabijeg imuniteta koji su sami i nemaju pomoć obitelji ili druge osobe. Svoje potrebe građani mogu prijaviti preko SOS telefona od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati. Posebno je naglašeno kako su djelatnici i volonteri Crvenog križa koji dostavljaju lijekove i nužne namirnice propisno označeni oznakama Hrvatskog Crvenog križa.

- Imamo 70 volontera i 90 korisnika, no taj se broj kontinuirano uvećava budući da nam se svakoga dana javi po nekoliko novih. U većem broju slučajeva nam se javljaju oni kojima je potrebno donijeti lijekove. Iznimno sam zadovoljan kako sve funkcionira, tim prije što su povratne reakcije korisnika odlične, a i volonteri govore kako se akcija pomoći odvija u najboljem redu - rekao je Glavaš.

Volonteri su prvih dana epidemije pomagali i vozačima teretnih vozila na graničnom prijelazu Tovarnik, kojima su u dva dana podijelili oko 150 paketa hrane i vode. Glavaš je istaknuo kako je Crveni križ specijalizirana služba koja pomaže potrebitima i ljudima u nevolji, pa u situacijama epidemije šire opseg aktivnosti i nemaju ograničeno radno vrijeme. Jučer su u svojim prostorijama organizirali i redovitu akciju dobrovoljnog davanja krvi, kojoj su se građani odazvali u zadovoljavajućem broju. Akcija je održana u cilju osiguranja dovoljnih količina krvi, uz najviši higijenski standard i pridržavanje mjere osobne udaljenosti.

Iz Crvenog križa su naglasili kako se dio građana samoinicijativno uključio u pomoć starijim susjedima u dostavi lijekova i namirnica te poručili kako je odgovorno ponašanje ključ za sprječavanje širenja virusa, odnosno nužno je koristiti zaštitnu opremu.

- Prilagođavamo se situaciji i, bude li potrebno, spremni smo proširiti aktivnosti. U redovitom smo kontaktu s gradskim Stožerom i Gradom Vukovarom, jer smo svi u funkciji zaštite zdravlja i pružanja pomoći sugrađanima - poručio je Glavaš.

Treba naglasiti kako je održan još jedan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Vukovara na kojem su članovi Stožera iznijeli podatke o trenutačnom stanju vezanom uz epidemiju koronavirusa. Istaknuto je kako je u Vukovaru zaražena jedna osoba, u samoizolaciji se nalazi 225 hrvatskih i 10 stranih državljana, a 32 vozača kamiona su u karanteni. Zaprimljeno je pet dojava o kršenju samoizolacije, no provjerom na terenu nijedna nije potvrđena.

Gradske tvrtke Vodovod grada Vukovara, Tehnostan i Komunalac obavljaju svoje poslove bez poteškoća. Javna vatrogasna postrojba Vukovar radi u grupama i zasad nisu imali intervencija.

Također je donesena odluka da će se sastanci Stožera civilne zaštite Vukovara ubuduće održavati telefonski ili online. Dragana Korpoš
70

volontera dostavlja lijekove i namirnice potrebitim Vukovarcima
Možda ste propustili...

MEMORIJALNE UTRKE “GLASNIKA ISTINE”

Da se ne zaboravi ni jedan branitelj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana