Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Nazire li se napokon svjetlo na kraju tunela?
Objavljeno 1. travnja, 2020.
Ukupni redovni tjedni promet dionicama iznosio je 91,9 milijuna kuna. Od 16 dionica u sastavu Crobexa, 12 je zabilježilo rast

Prošlog tjedna došlo je do preokreta na tržištu kapitala jer su cijene dionica prekinule padajući trend i započele svoj oporavak zabilježivši neprekinuti trodnevni rast. Nakon "krvoprolića" na tržištu kapitala koje se dogodilo u prethodnih mjesec dana, postavlja se samo jedno pitanje - koliko će ovo trajati?



Financijski analitičari ističu kako nitko ne može predvidjeti trenutak izbijanja financijske krize ni njezino trajanje. Odgovor na pitanje o trajanja koronakrize sve više traži i politika, osobito u SAD-u gdje se na jesen održavaju predsjednički izbori. Vlade u svijetu trenutno mogu birati među tri mogućnosti nakon detaljno razrađene analize troškova i koristi (cost benefit analysis-CBA). Prva je nastaviti s mjerama izolacije te držati državu i dalje u karanteni kako bi se maksimalno smanjio broj oboljelih od koronavirusa. To će na rok od tri do šest mjeseci dovesti do ugušenja gospodarstva i duboke recesije.



Hrabre odluke


Druga mogućnost je radikalna, da se nakon uspostavljanja prve crte obrane i osiguranja dovoljno zdravstvenih resursa, prekine izolacija kako bi se što prije pokrenuo gospodarski stroj, a treća je postupno popuštanje mjera izolacije i vraćanje gospodarskog stroja. Politika treba u kratkom roku donijeti hrabru odluku. U takvim okolnostima cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su početkom prošlog tjedna oštro pale i spustile indeks Crobex na 1364 boda (pad za tri posto) uz ostvarenih 17,9 milijuna kuna prometa. Utorak je donio oporavak dionica na temelju vijesti iz SAD-a kako će američki Kongres usvojiti prijedlog mjera vrijedan 2,2 bilijuna USD (2200 milijardi USD) za oporavak gospodarstva. Vrijednost indeksa Crobex povećana je u utorak na 1404 boda (rast za 2,1 %). Srijeda je donijela snažan rast dionica na američkim burzama nakon dogovora republikanaca i demokrata u američkom Kongresu oko paketa pomoći od 2200 milijardi USD, što je više od početnog prijedloga Donalda Trumpa. Koliki je novac u pitanju slikovito pokazuje činjenica da to predstavlja vrijednost svih usluga i proizvedene robe koju će RH stvoriti u idućih 41 godinu mjerenu postojećim BDP-om. Svođenjem na ekonomsku vrijednost uz diskontnu stopu dva posto godišnje, RH će stvoriti toliku vrijednost u idućih 64 godine. Donald Trump je u srijedu, doznavši kako se broj osoba koje traže naknadu za nezaposlenost povećao u mjesec dana s početnih 180 tisuća na 3,3 milijuna, naložio svim privrednim subjektima da do Uskrsa, 12. travnja ove godine, moraju zaposliti proizvodne kapacitete bez obzira na koronavirus.


Navedenoj odluci snažno se usprotivio gradonačelnik New Yorka s obzirom na mogući rast oboljelih od koronavirusa, a Trump je zaprijetio izolacijom grada poput kineskog Wuhana.



Stabiliziranje tržišta


Kretanja na američkim i europskim burzama potaknula su rast dionica na Zagrebačkoj burzi u četvrtak i petak. Vrijednost Crobexa u petak je bila 1457 bodova, što je 50 bodova ili 3,6 % više nego na početku tjedna. Ukupni redovni tjedni promet dionicama iznosio je 91,9 milijuna kuna. Od 16 dionica u sastavu indeksa Crobex 12 vrijednosnica je zabilježilo tjedni rast i četiri pad cijene (HT, Končar elektroindustrija - KOEI, Optima Telekom i Zagrebačka banka - ZABA). Najznačajniji oporavak bilježe dionice turističkog sektora. Tjedna cijena dionica Maistre povećana je za 13,7%, te Jadrana Crikvenice (rast za 12,0 %), Valamar Riviere Poreč (rast za 11,1 %) i povlaštene dionice Adris grupe (rast za 6,8 %). Značajnu ulogu na rast cijena dionica imala je odluka HANFA-e, koja nadzire rad osiguravajućih kuća, zabranivši im isplatu dividende iz zadržane dobiti (oko šest milijardi kuna) do 30. travnja 2021. kako bi se podignula likvidnost na financijskom tržištu. Sličnu odluku donio je HNB zabranivši bankama isplatu dividende za 2019. uz oslobođenu dodatnu likvidnost (10,4 milijarde kuna) smanjenjem stope obvezne pričuve s 12 na devet posto. Uprave nekih društava razmatraju mogućnost da skupštinama predlože odluku o neisplati dividende za 2019. što je utjecalo na nižu cijenu njihovih dionica. Dionicama Valamar Riviere Poreč pojačano se trgovalo u srijedu (4,8 milijuna), četvrtak (4,0 milijuna) i petak (4,2 milijuna kuna). Cijena dionice Valamar Riviere Poreč dohvatila je u petak 22 kune. To je za 2,20 kuna ili 11,1 % više nego na početku tjedna. Dionicama HT-a pojačano se trgovalo početkom tjedna, u ponedjeljak (3,2 milijuna kuna) i utorak (3,9 milijuna kuna). Cijena dionice HT-a spustila se u petak na 150,00 kuna, za 1,50 kuna ili 0,3 % manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica smanjila se u petak na 111,12 bodova (tjedni pad za 0,24 %) što signalizira stabiliziranje tržišta obveznica intervencijom HNB-a. Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericssona Nikole Tesle spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.


Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijest s tržišta kapitala, analizirajte svaku svoju planiranu transakciju i budite oprezni u trgovanju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike